2015. november 6., péntek

Hogy mi? - PSG-Barca szuperrangadó a francia bajnokságban!

A cím hallatán bizonyára sokan megrökönyödnek, értetlenül néznek, ám előfordulhat, hogy a gondolatból rövid időn belül valóság válik, avagy a politika hathatós, elképzelhetetlen nyomot hagyhat a labdarúgás történetében, amennyiben Katalónia függetlenedik Spanyolországtól. 

Amikor a politika közbeszól
Régóta húzódó ellentét, lezáratlan politikai ügy, avagy a katalán nemzeti öntudat, identitás roppant erős. A katalán emberek összetartanak, s függetlenségre törekednek. A jelenlegi tartománynak saját parlamentje van, összetétele nemrégiben változott, választások után vagyunk, az elnök személyéről pedig november 9-én szavaznak. Spanyolország azonban nem akarja elengedni mostohagyermekét, ezáltal dúl a politikai háború, mely kihat az élet minden területére. A katalán nép döntött, népszavazás keretein belül a függetlenedést választották, ám ez nem olyan egyszerű. Zajlik a kötélhúzás, a háttérben pedig meghúzódik a sport, az FC Barcelona, melynek történelmében a majdani döntés hathatós változásokat eszközölhet, avagy veszélyben forog a világ legnagyobb és legnézettebb párharca, az El Clásico, a Real Madrid és az  FC Barcelona ősi rivalizálása.

El Clásico, avagy meg vannak számolva a párharc napjai!?
Ki ne ismerné a szófordulatot, mely úgy hangzik, hogy El Clásico! Még Még a férjüket a tv elől elrángatni igyekvő asszonyok is tudják, hogy jelentése Barcelona vs. Real Madrid, avagy a világ legnagyobb és legnézettebb rangadója, egy ősi rivalizálás, mely felbecsülhetetlen értékeket hordoz, története pedig 1902 óta íródik. A felek a 262. egymás elleni mérkőzésre készülnek, s ezidáig 880 alkalommal találtak egymás kapujába. Legendás játékosok írták magukat a rangadó történetébe, s sok legendás mérkőzésre emlékezhetünk, marketing szempontból pedig nincsen párja. 

De vajon meddig láthatjuk még egymás ellen a két csapatot!? Meg vannak számlálva a párharc napjai, avagy függetlenedés esetén az FC Barcelona szinte biztos, hogy nem  indulhat a spanyol ligában, ezáltal pedig a két csapat útja kettéválhat. Maradna a nemzetközi porond, amennyiben ott néha-néha összefutna a két rivális.

Van megoldás a katalánok számára! - Új szuperliga születik...
Nagy változást hozhat ez a klubfutballban, avagy Franciaország, az elnök és a liga is nyitott lenne a katalán óriás befogadására, avagy a spanyol politikai háborúból a francia labdarúgás profitálhatja a legtöbbet. Láthatáron egy új csúcsrangadó, avagy a francia élvonalban jöhetne a Paris Saint-Germain és az FC Barcelona rivalizálása, kiegészülve olyan klubokkal, mint az AS Monaco, vagy éppen az Olympique Lyon! Ezen megoldás a katalán klub számára is jó megoldást kínálhat, s hosszútávon is működhet, avagy a második sorból az élre törhet a Ligue 1! A spanyol bajnokság jelentősen meggyengültet, s sokat veszthet nézettségéből, nívójából, ezen veszteséget pedig a francia élvonal befogadhatja, s kamatoztathatja. 

A francia miniszterelnök Manuel Valls hírhedt katalán szurkoló hírében áll, ez persze nem csoda, hiszen a híres városban látta meg a napvilágot. - "Amikor tinédzser voltam Spanyolországban, néhány héttel Franco tábornok halála előtt kijutottam egy meccsre, és megtapasztaltam azt a fantasztikus hangulatot a Barcelona stadionjában. A Barca története nem csak a futballhoz kapcsolódik. Nagyon szeretem a játékot, és óriási Barca-drukker vagyok. Beleivódtak a vérembe." - nyilatkozta nemrégiben a politikus

Nem a Barca lenne az első
"Mindent figyelembe véve a Monaco is a francia ligában szerepel, ezt a Barcelona is megtehetné" - mondta szintén Manuel Valls Franciaország miniszterelnöke. Persze a "francia klub" esete más. Monaco mint Hercegség külön álló városállam, nem tagja Franciaországnak, területe kiesebb, mint 2 négyzetkilométer, míg lakossága nem éri el a 40 ezer főt. Monaco nem tagja az UEFA-nak, így a klubcsapat franciának tekinthető, ahogyan mindig is a francia ligában szerepelt, s 7 bajnoki címet is magáénak tudhat.

Mi lesz véled híres spanyol válogatott!?
Nem csak a klubfutballt érintheti a politikai változás, a spanyol válogatottnál is gyökeres változásokat eszközölhet a szóban forgó elszakadás, avagy létrejöhet a Katalónia nemzeti csapata, a játékosoknak pedig dönteniük kell...! Ezt pontosan nem tudjuk, hogy miként működik, születési hely, választási lehetőség, egy azonban biztos, hogy a La Furia Roja sem lesz akkor már a régi...!

Lavina indul és szétesik a spanyol élvonal! - fiktív valóság!?
Következő gondolatmenetünk teljesen fiktív, persze nem mi vagyunk az elsők, akik ezen már elgondolkoztak, az érintettek például Andalúzia és Baszkföld, avagy nem csak a katalán népcsoport nemzeti identitásérzete magas, Spanyolország könnyen széteshet. Ezen tartományok szintén erősek, s jelentős akarattal bírnak, ám közel sem annyira önellátóképesek, mint a Barcelona központú régió. Ha a katalánoknak lehet, nekik miért nem!? A katalán függetlenedés újabb problémákat vethet fel, avagy mi lesz véled La Liga, függetlenedő Sevilla, Betis, Real Sociedad és Athletic Bilbao!? Őrülten hangzik, de lehet, hogy közelebb van a valósághoz, mint azt gondolnánk.

Őszi Ádám

Újabb "nem várt" magyar siker az Ifjúsági BL-ben! - eredmények

Előnnyel utazhat a Felcsút u19-es csapata a skóciai visszavágóra, avagy Komjáti csapata az odavágón legyőzte esélyesebbnek számító skót ellenfelét, s ezzel nagy lépést tett afféle, hogy a magyar bajnok ott legyen az Ifjúsági Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában azt követően, hogy a mezőnyt összefésülik majd a csoportkörből továbbjutó együttesekkel. 

Felcsút – Celtic 1-0 (0-0)
Gólszerző: Damási (90.) ill. -
Kiállítás: - ill. J. Thomson (84.)
Felcsút: Tóth, Kertai, Csonka, Lipcsei, László - Mészáros (Ayrton 75.), Spandler (Tóth B. 23.), Damási, Sallai (Szabó 90+2.), Óvári - Péter. Vezetőedző: Komjáti A.

A párharc egyértelmű favoritjaként a skót csapatot nevezték meg az oddsmesterek, ám ennek ellenére támadójátékban a magyar bajnok bizonyult sokkalta jobbnak. Hűen tükrözi az első játékrész képét, hogy a Celtic kaput eltaláló lövést sem tudott felmutatni, míg kísérlete is csak egy volt, míg ez hazai oldalon 9/2-es mutató volt, ám gólt a Felcsút sem szerzett. A fordulást követően aztán a skótoknak is megvoltak a helyzeteik, 5/4-es kísérleti/kaput találó mutatóval zárták a meccset, ám gólt nem szereztek. Ellenben Komjáti csapata, mely a 84. perctől emberelőnyben játszhatott, s a rendes játékidő utolsó percében a fölény góllá érett, Damási talált a kapuba, s szerezett ezzel előnyt a magyar csapatnak a visszavágó előtt. A Felcsút egyébként 19/7-es lövési mutatóval zárt.

A végelszámolásnál nagyon sokat számít majd az, hogy a skótoknak nincsen idegenben lőtt gólja. A visszavágót november 25-én rendezik.

További eredmények:
Rad – Elfsborg 0-1
Szpartak Moszkva – Ajax 0-3
Besiktas – Salzburg 1-0
Midtjylland – Legia 2-0
Pribram – V. Constanta 2-0

A szóban forgó két párharc első felvonását később rendezik:
Servette – Anderlecht
Middlesbrough – Torino

Őszi Ádám

EL: Gálázott a Bilbao és az Augsburg

Továbbra sem született döntetlen eredmény az Europa Liga 'L' jelű kvartettjében, melynek 4. fordulójában a hazai csapatok gálaelőadást tartottak ellenfelükkel szemben. Továbbjutóról és kiesőről azonban még nem beszélhetünk, a képlet nem olyan egyszerű.

Athletic Bilbao - Partizan Belgrad 5-1 (3-1)
Helyszín: San Mamés; Vezette: M. Koukoulakis (görög)
Gólszerzők: Williams (15., 19.), Benat (40.), Aduriz (71.), Elustondo (81.) ill. Oumarou (17.)
Sárga: - ill. Cirkovic (39.), Jevtovic (49.), Fabricio (53.), Vulicevic (55.), Saponjic (61.)
Kiállítás: - ill. -

Athletic Bilbao: Herreira - Boveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Benat (Elustando 81.), San Jose, Williams (De Marcos 63.), Garcia (Eraso 66.), Susaeta - Aduriz. Vezetőedző: Ernesto Valverde

Partizan Belgrad: Kljajic - Subic, Balazic (Cirkovic 26.), Fabricio, Vulicevic - Jevtociv, Stevanovic (Ninkovic 73.), Lukic, Babovic, Oumarou (Saponjic 46.) - Grbic. Vezetőedző: Ljubinko Drulovic

Az erőviszonyoknak megfelelően a Bilbao kezdte markánsabban a meccset, uralta a játékot,s az ellenfél támadó harmadában is sokkalta kreatívabb volt, mint a vendég csapat. Negyed óra elteltével aztán Williams kezdte meg a gólgyártást, az egyik szerb védő nagyot hibázott, luftot rúgott, így került helyzetbe a spanyol középpályás. A mérkőzés folyamán egyetlen ízben talált kaput a Partizan, az is gól lett Oumarou nemsokkal a hazai gól után egalizált. Nem nézte ezt jó szemmel Williams, aki közelről két méterről pofozta a labdát a hálóba a túloldalon és még mindig csak a 19. percben jártunk. Az első játékrész hajrájában aztán növelte előnyét a Bilbao, Benat szabadrúgásból talált Kljajic hálójába a szétnyíló sorfal között. 

Bilbao meccs nem múlik el Aduriz gól nélkül, a rutinos támadó a 71. percben végérvényesen eldöntötte a találkozót, egy beívelt pontrúgást követően bólintott a kapuba. A Partizan nem tudott mit kezdeni a hazai rohamokkal. A végeredményt Elustondo állította be a 81. minutumban, a Bilbao a csoport élén tanyázik, ám a Partizan sincsen rossz helyzetben.

Augsburg - AZ Alkmaar 4-1 (2-1)
Helyszín: WWK Aréna; Vezette: B- Madden (skót)
Gólszerzők: Bobadilla (24., 33., 74.), Ji Dong-Won (66.) ill. Janssen (45+1.)

Bajban van az AZ Alkmaar, mely ezidáig csak a Bilbao legyőzésével szerzett pontokat. Az Augsburg otthonában sem termett számukra sok babér, noha egy roppant kiegyenlített mérkőzést vívott egymással a két csapat, azzal a különbséggel, hogy a hazaiaknak minden bejött ezen az estén. Bobadilla  élete meccsét játszotta, mesterhármast szerzett, mely kiegészült egy Ji Dong-Won találattal. Válasz pedig csak egy ízben volt, Janssen  találata csak a gólarány kozmetikázásában segített. Győzelmével a német klub a csoport második helyére lépett, míg a hollandok sereghajtók. De még semmi nem dőlt el...!

Őszi Ádám