2013. november 19., kedd

Dél-Afrikában égett be a világbajnok

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen lépett pályaára a spanyol labdarúgó válogatott Dél-Afrika vendégeként Johannesburgban, abban a stadionban, ahol 2010-ben magasba emelhették a világbajnoki trófeát. 

Pár nappal korábban Egyenlítői-Guinea ellen szenvedett Vicente del Bosque együttese, akkor azonban sikerült nagy nehezen  nyerni 2-1-re. Az afrikai túra nem zárult jól, ugyanis a 2010-es vb házigazdája Dél-Afrika nem adta meg magát, sőt legyőzte a címvédő együttest. A spanyol csapat labdabirtoklási fölénye és a hátsó passzok ezúttal is megvoltak, azonban az előre játékból nagyon hiányzott valami plusz. A mérkőzés egyetlen gólja Bernard Parker nevéhez fűződik az 56. percben. A Kaizer Chief támadója kihasználta az előtte adódó lehetőséget. A spanyolok hiába próbálkoztak, ezen a napon semmi nem jött össze számukra. Az utóbbi meccsek, a korábbi brazíliai vereség, ezek mind intő jelek Bosque mester számára! Enyhén szólva sincsen jó formában a világbajnok... 

A forgatókönyvhöz még hozzátartozik, hogy a spanyolok három kapust is bevetettek, eredetileg Casillas és Valdes kapott volna egy-egy félidőt, azonban a Barca kapusa megsérült, így Reina is védhetett bő tíz percet és feladata is volt, ugyanis a gólszerző Parker ellen kellett hárítania egy az egyben.

Dél-Afrika - Spanyolország 1-0 (0-0)
G: Parker (56.) ill. -

Őszi Ádám

Amikor két pénzeszsák összecsap! - avagy PSG-City háború a Real sztárjáért

Úgy fest, hogy egy játékosra fáj a foga korunk két pénzeszsákjának a PSG és a Manchester City együttesének. Ha a hírek igazak, akkor télen igazi licitháború törhet ki a két óriás között... 

A szóban forgó játékos nem más, mint korunk egyik legjobb védője Sergio Ramos, aki a Real Madrid kötelékében tengeti életét. Nehéz elképzelni hogy váltana, de sok mindenre láttunk már példát, így nem zárhatjuk ki a transzfert. Ami pedig a legfontosabb, két olyan klub szállhat versenybe érte, ahol a pénz nem számít! Vagy mégis?

A hírek szerint a Manchester City sokallja a játékos fizetését, 6,2 millió euró, ezzel pedig nagy öngólt véthetnek. A franciák ugyanakkor hajlandóak lennének emelni a tétet annak érdekében, hogy összeálljon a Thiago Silva-Sergio Ramos duó. A PSG fizetési ajánlata 7,2 millió eurót tartalmazhat.

Az átigazolási díjról nem esett szó, azonban kezeljük tényként, hogy mélyen a zsebbe kell nyúlnia annak, aki komolyan gondolja a spanyol válogatott védő szerződtetését, akinek piaci ára 40 millió euró, ehhez pedig párosul egy 2017-ig szóló hosszútávú szerződés.

Őszi Ádám

Rémálom Barcelonában! - Messi után újabb két sérült

Igen csak rájár a rúd az FC Barcelona csapatára, mely folyamatos sérüléshullámon megy keresztül. Hol a fél védelem sérült, hol pedig a támadószekcióból hiányoznak kulcsemberek. A védelem úgy ahogy rendbe jött, erre megsérült Messi, majd újabb két játékos követte az argentint a sorban. Igazi rémálom... 

Pique és Puyol kivételesen nem sérült, Jordi Alba pedig elkezdett együtt edzeni a társakkal. Affelay és Jonathan hosszabb időre kidőlt, azonban ők nem kulcsemberek, ellenben Messi, aki idén már nem léphez pályára ez pedig nagy érvágás a csapatnak. A z a bizonyos párizsi sérülés azóta sem tudott rendbe jönni és folyamatosan résérül az argentin klasszis, aki így komoly hullámvölgybe kerülhet mind fizikailag, mind pedig mentálisan, a nagyobb gond pedig utóbbi lehet. 

A rossz hírek a keddi napon tovább fokozódtak, ugyanis az orvosi vizsgálatokat követően Xavi is a sérültek listájára került. A katalán középpálya szíve szintén izomproblémával küzd, játéka pedig kétséges a hétvégi Granada elleni bajnokin. Ha össze is tudnák drótozni, nem biztos, hogy megérné kockáztatni egy komolyabb sérülés lehetőségét. Eközben az edzésről érkezett a melegváltás, Xavi helyére Cristian Tello feküdhetett a vizsgálóasztalra, a fiatal spanyol bokasérülést szenvedett. A hivatalos diagnózis még várat magára, de a képek alapján nem nézett jól ki jól az a boka...

Ha pedig lúd akkor legyen kövér, Tata Martino a gólpasszkirályra Cesc Fabregasra sem számíthat a Granada ellen.

Őszi Ádám

Franck Ribéry öccsét leigazolta a Bayern

Pár nappal korábban ütötte fel a fejét a pletyka, mely szerint Franck Ribéry kisöccse Steven a Bayern München játékosa lehet. Nos, az ügyben újabb fejlemény van, az L'Équipe arról számolt be, hogy már a szerződés is aláíratott. 

Ami biztos, hogy a Bayern junior együttesének vezetője Michael Tarnat elismerte, hogy a 18 esztendős játékos a csapatnál edz, az ügyben pedig a nagy tesó, az aranylabda várományosa Franck Ribéry is megszólalt - "Fejben már feladta, hogy futballista legyen. Nagyon szeretném, hogy sikeres legyen, azt majd meglátjuk, milyen szinten lesz képes erre. A tehetsége megvan, az tény."

Franck Ribéry szavait olvasva az a gondolat ötlött a fejünkbe, hogy ő próbálja meg egyengetni testvére karrierjét, nem lehet véletlen, hogy pont a német rekordbajnoknál bukkant fel a tesó, aki egyébként Franciaországban a RC Lens kötelékébe tartozik, vagy éppen tartozott.

Steven Ribéry ha igazak a hírek, akkor a Bayern München u19-es együtteséhez csatlakozik és megkapja a lehetőséget, hogy eldöntse, labdarúgó akar-e lenni és ha igen milyen szinten.

Őszi Ádám

Horvát szupertehetség az Arsenal célkeresztjében

A Daily Express arról ír, hogy a Tottenham után a nagy városi rivális Arsenal is beállhat a kérők sorába, mely Alen Halilovic játékjogáért folyik. 

A mindössze 17 esztendős horvát tehetség a Dinamo Zagreb saját nevelésű játékosa és fiatal kora ellenére már debütált a horvát felnőtt válogatottban. Posztját tekintve támadó középpályásról beszélünk, akinek piaci értéke a transfermarkt.de becslései szerint 4 millió euróra rúg. Halilovic a Dinamo felnőtt keretének tagja, és mind a bajnokságban, mind pedig az Európa Ligában lehetőséget szokott kapni.

Szerződése azonban 2014-ben lejár, ezt pedig nem hosszabbította meg eddig, így nagyon úgy fest, hogy ha klubja pénzt akar látni belőle, akkor télen az eladás mellett kell dönteni. A Dinamo pénzügyi esélyeit növeli, hogy esetlegesen licitháború alakulhat ki Alen játékjogáért, amennyiben a Spurs és az Arsenal is tényleges ajánlatokat tesz. Na meg bármikor jöhet egy harmadik,  vagy egy negyedik kérő, ami nem lenne csoda, hiszen egy kiváló képességekkel megáldott labdarúgóról beszélünk.

Őszi Ádám

Agüero jól elintézte a bosnyákokat

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen csapott össze az argentin és a bosnyák nemzeti csapat. A két vb-részvevő az Egyesült Államokban, azon belül pedig St. Louisban csapott össze, ahol is a különbséget Agüero jelentette. 

Argentína - Bosznia és Hercegovina 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Agüero (40., 67.) ill. -

Az argentin csapatból természetesen hiányzott a sérüléssel bajlódó Lionel Messi, ám így is kiváló labdarúgók ültek a kispadon Higuain, Garay, vagy éppen Lavezzi személyében. A bosnyák végelem több ízben is megingott, kis híján öngóllal szereztek vezetést az argentinok, ám a labda centikkel, de elkerülte a kapufát, igaz, ha nem csúszik be a védő, ziccerben találta volna magát Agüero. A 40. percben aztán Palacio került helyzetbe egy lefejelt labdát követően, azonban Begovic hálóőr lehalászta a lábáról a labdát, ám rossz helyre, Agüero érkezett és a kapuba vágta a játékszert két védő közt.

A második játékrészben ugyancsak a Manchester City játékosának a lába sült el, Maxi Rodríguez kiugratását követően egyet hagyta pattanni a labdát Agüero, aki a következő pillanatban elemi erővel bombázott a kapuba, ezzel beállítva a végeredményt. Hiába volt elől bosnyák részről Ibisevic és Dzeko, ezen a napon nem tudták bevenni a kaput, így könnyed argentin győzelmet könyvelhettünk el.

Ausztrália - Costa Rica 1-0 (0-0)
Gólszerző:  ill. -

Magyar idő szerint a délelőtti órákban került megrendezésre Ausztrália és Costa Rica összecsapása, ahol az első félidő nem hozott gólt. A gólcsendet a 69. percben Tim Cahill a New York Red Bulls támadója törte meg, aki csereként érkezett a pályára és kiváló húzásnak bizonyult. 

Őszi Ádám

Nem megy az olaszoknak, a németek után Nigéria is nagy falat volt

Nemzetközi felkészülési mérkőzésen csapott össze Olaszország és Nigéria nemzeti csapata. A két vb-résztvevő Angliában, azon belül pedig Londonban a Fulham otthonában mérte össze tudását. 

Nigéria szombaton harcolta ki brazíliai részvételét, míg Olaszország már régóta tudja, hogy ott lesz a jövő évi világeseményen. A találkozót nagy irammal kezdték a felek, nyílt sisakkal belevetették magukat a küzdelembe. A 12. percben Balotelli adott remek labdát az olasz góllövőlista éllovasának Giuseppe Rossinak, aki köszönte szépen és Ejide kapujába helyezte a játékszert. A félidő hajrájára fordulva aztán szokatlan rövidzárlat keletkezett a máskor tökéletes olasz védelemben. A 35. percben fejjel verték meg az olasz védelmet, vagy fogalmazzunk úgy, hogy Ranocchia volt tehetetlen, aki mellett Dike a Toronto Fc támadója bólintott Sirigu kapujába. A 26 esztendős nigériai támadó ezzel első válogatott béli gólját jegyezte. Négy perccel később aztán jött az olaszok nyakába a hideg zuhany, egy bal oldali beadást a Newcastle támadója Amoebi helyezett a hálóba igen csak akrobatikus góllal. A szünetre így Nigériai vezetéssel mehettek a felek. 

Nem kellett azonban sokáig örülnie a Mikel vezette alakulatnak, a 47. percben Giaccherini kapta teljesen üresen a bal oldalon a labdát és lőtt a kapuban, a támadást ziccerig játszották az olaszok. Ezen a napon nem a védekező olasz focit láthattuk, az egyenlítőgól után is a támadójátéké volt a főszerep mindkét oldalon, gól azonban nem esett, ellenben nagy helyzetek voltak. Moses és Ogu is eldönthették volna a meccset, de nem tették, míg a túloldalon Balotelli és Pirlo veszélyeztetett.

Olaszország ezzel tehát ismételten döntetlent játszott, csakúgy, mint pár nappal ezelőtt a németek ellen. Ez volt zsinórban a negyedik döntetlenje a válogatottnak, mely így 6 meccse veretlen. NIgéria szintén hat meccse nem talált legyőzőre, azzal a különbséggel, hogy ők előző öt meccsüket behúzták.

Olaszország - Nigéria 2-2 (1-2)
Gólszerzők: G. Rossi (12.), Giaccherini (47.) ill. Dike (35.), Ameobi (39.)

A nap másik barátságos mérkőzésén László Csaba korábbi csapata a litván válogatott döntetlent játszott Moldova vendégeként. Hiába szerzett vezetést a balti csapat, a hazaiak a hajrára fordulva egyenlíteni tudtak.

Moldova - Litvánia 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Ionita (72.) ill. Kalonas (39.)

Őszi Ádám