2014. március 7., péntek

La Liga: Kötelező siker előtt az éllovas trió - előzetes

Ha hétvége akkor La Liga, ez a jelmondata a spanyol futball szerelmeseinek. Nos, ezen fanatikusok nem fognak unatkozni, ugyanis a 27. forduló három napra felosztva számtalan televíziós meccsel jelentkezik hazánkban. Pályán lesz a bajnoki elsőségért harcoló trió, életben maradásért küzd hazai környezetben a Betis.   

Ritka pillanat, de igaz, a forduló nyitómérkőzésén szombaton 16 órakor lép majd pályára az FC Barcelona, mely mellőzni kényszerül két kiváló védőjét Puyol és Pique személyében, ám a győzelem kötelező a kiesőzónában tartózkodó Valladolid ellenében. A Betis meccsről meccsre az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat, így hazai környezetben csakis a győzelem az elfogadható számukra a Getafe legjobbjaival szemben. Az utóbbi hetekben bukdácsoló "Matracosok" a Celta vendégei lesznek, míg az újoncként kiváló szezont futó és nemzetközi kupaindulásért harcoló Villareal a Granada ellen brillírozna.

Szombat:
márc. 8. 16:00 Valladolid - Barcelona (Sport 2)
márc. 8. 18:00 Betis - Getafe
márc. 8. 20:00 Celta Vigo - Atlético Madrid (Sport 2)
márc. 8. 22:00 Granada - Villarreal (Sport 2)

A vasárnapot katalán földön kezdik majd délidőben, mikor is az Espanyol az Elche csapatát fogadja, majd ezt a meccset követi 17 órakor a kiesőzóna szélén táncoló Almeria és az utóbbi hetekben szép és eredményes játékot mutató Sevilla összecsapása. Este pályára lép a Real Madrid, mely listavezetőként fogadhatja a Levante csapatát, mely utóbbi öt meccsén nem talált legyőzőre. A játéknapot egy hatalmas rangadó zárja a Valencia és az Athletic Bilbao részvételével.

Vasárnap:
márc. 9. 12:00 Espanyol - Elche
márc. 9. 17:00 Almería - Sevilla
márc. 9. 19:00 Real Madrid - Levante (Sport 1)
márc. 9. 21:00 Valencia - Athletic Bilbao (Sport 1)

A forduló zárása hétfőre marad, egészen pontosan két mérkőzéssel fűszerezve. Előbb az Osasuna és a Málaga csap majd össze és ki gondolta volna, hogy ezt az összecsapást Vadócz egykori csapata várja előrébb, ami a tabellán elfoglalt helyet illeti. A forduló zárómeccse a Real Sociedad és a Rayo összecsapása lesz, előbbi a nemzetközi kupaindulásért küzd, míg utóbbi a bennmaradást harcolná ki, illetve tenne felé agy lépést.

Hétfő:
márc. 10. 20:00 Osasuna - Málaga
márc. 10. 22:00 Real Sociedad - Rayo Vallecano (Sport 1)

Őszi Ádám

Felemás hétvége! - Egyszerre lesz Premier League és FA-kupa - előzetes

Hétvégén ismételten felpezsdül a futballélet Angliában, ha pedig felpezsdül, akkor visznek bele egy jó nagy kuszaságot, ugyanis mindössze öt Premier League meccset rendeznek meg, ennek oka az FA-kupa, melynek negyeddöntői szintén ezen a hétvégén kerülnek megrendezésre. Ami lehet az borul, megérjük kapkodni a fejünket, hogy ki mikor pótolja majd elmaradt bajnoki meccseit, egy azonban biztos, remek mérkőzések híján ezen a hétvégén sem leszünk. 

A Manchester United számára kötelező győzelem vár a Gera Zoltánt is foglalkoztató Est Brom otthonában, amennyiben Moyes legényei elbuknak, a nemzetközi porond, messzebb lesz, mint Makó a távoli Jeruzsálemtől.  Igazi hat pontos kiesési derbit vív majd az utolsó Fulham és az egy hellyel előtte serénykedő Cardiff City. A Palace a Sputhamtpon legjobbjait látja vendégül, míg a Norwich és a Stoke alsóházi derbit vív egymással. A játéknap zárómeccse egyben a forduló rangadója. Vajon a Spurs és Adebayor képes lesz-e megállítani a Mourinho vezette listavezetőt a Chelsea csapatát, mely négy pontos előnyt épített ki magának az utóbbi hetekben. A közvetlen riválisok küzöl senki sem játszik bajnokit.

A Premier League 29. fordulójának menetrendje:
márc. 8. 13:45 West Bromwich - Manchester United (Digi Sport 1)
márc. 8. 16:00 Cardiff - Fulham
márc. 8. 16:00 Crystal Palace - Southampton(Digi Sport 1)
márc. 8. 16:00 Norwich - Stoke
márc. 8. 18:30 Chelsea - Tottenham  (Digi Sport 1)

Immáron csak nyolc együttes van talpon az FA-kupában, ez a szám pedig négyre csökken majd vasárnap estére. A legnagyobb rangadó egyértelműen az Arsenal és az Everton csatája lesz, az izgalom szinte garantált. Alacsonyabb ligás csapatok küzdelmét hozza majd a Sheffied United és a Charlton összecsapása, míg a Hull a kupaspecialista Sunderland elé tornyosul majd. Zárásként a City hazai környezetben fogadja a Wigan csapatát, az első felmerülő kérdés, vajon ezúttal is öt felett gurítanak Pellegrini fiai?

FA-kupa negyeddöntők:
márc. 8. 13:45 Arsenal - Everton (Sport 2)
márc. 9. 13:00 Sheffield United - Charlton Athletic
márc. 9. 15:00 Hull - Sunderland AFC (Sport 1)
márc. 9. 17:05 Manchester City - Wigan (Sport 1)

Őszi Ádám

Thiago Alcantara őszinte szavai

Sokan Xavi utódjaként emlegették, a Guardiola éra debütálása volt, ám karrierje nem úgy alakult a katalán klubnál, ahogyan azt sokan várták, így tavaly nyáron a Bayern München csapatához szerződött, ahol nagyon úgy fest, hogy boldog és megtalálta számításait. 

A 22 esztendős spanyol válogatott játékos Bundesliga rekordokat döntött az idei évben, a múltról és jelenről pedig az El País-nak nyilatkozott - "Hálás vagyok a Barcelonának, de nekik már nem tartozok semmivel! Bármely csapathoz elmentem volna, hogy ne melegítsem tovább a padot. Ez a saját döntésem volt. Senki nem tartott fegyvert a fejemhez, hogy kényszerítsen az eligazolásra. Nem éreztem, hogy a klub bízik bennem, ezért mentem el. Újra boldog akartam lenni, és futballozni szerettem volna rendszeresen. Megtaláltam a számításaimat a Bayernnél." - zárta gondolatmenetét Thiago, aki láthatóan tényleg boldog.

Alcantara az idei szezonban 20 alkalommal ölthette eddig magára a német rekordbajnok mezét, ez kevésnek tűnhet, de ne feledjük, a 2013-as év utolsó harmadában hosszabb időn át sérüléssel bajlódott. Pep Guardiola egyre több lehetőséget biztosít számára, melyet az ifjú csillag igyekszik meghálálni.

Őszi Ádám

A Juve is belemarna, s elhozna egy darabot a Dortmundból!

Az olasz Tuttosport "kémei" szerint a Juventus is Borussia játékosra feni a fogát a nyári átigazolási időszakban. Mi lesz véled Klopp csapat? 

A kérdés teljesen jogos, hiszen napról napra arról lehet olvasni, hogy Nyugat-Európa különböző szegmenseiből származő klubok miként próbálják ellehetetleníteni Jürgen Klopp mester munkáját. A tréner mikor összerakná a kirakóst, valaki mindig kivesz belőle egy puzzle darabot. Gondoljunk itt Kagawa, Götze, vagy éppen Lweandowski távozására és akkor még nem beszéltünk azokról, akik terítéken vannak...

Az "Öreg Hölgy" állítólag a Barcelona bizniszébe nyúlna bele, mint köztudott, a katalán óriás jó ideje kacérkodik a gondolattal, hogy Mats Hummels, a Dortmund német válogatott védője hogyan festene katalán dresszben. Nos, úgy fest Conte is bejelentkezhet a nyáron, indulhat a csábítás és a licitháború.

A 25 esztendős középső védő egyébként nem sokat játszott az idei szezonban, folyamatos sérülések nehezítették munkáját és ez, na meg például Gündogan kiesése is roppant sokat nyomhat a latba, mely a Dortmund szereplését illeti. Hummels szerződése 2017-ig szól a sárga-feketékhez, melyhez párosul egy a transfermarkt.de által megállapított 26 millió eurós piaci érték.

Végül pedig hogy Klopp mester feje ne fájjon annyira, a sajtó az utóbbi egy évben a két manchesteri nagyágyú mellett az Arsenal és a Bayern München érdeklődéséről is beszámolt. A pénz nagy úr...

Őszi Ádám

Stuttgartban nagy az öröm!

A VfB Stuttgart saját nevelésű, mindössze 18 esztendős titánja Timo Werner új kontraktust írt alá a svábokkal, melynek értelmében 2018-ig szolgálja majd a csapatot. A nem éppen fényes napokat megélő klubnál így most nagy az öröm, hiszen Németország egyik, ha nem a legnagyobb tehetségével sikerült megállapodásra jutni. 

"Nagyon boldoggá tesz a hosszabbítás. A VfB-nél nevelkedtem, és nagyszerűen érzem magam itt. Továbbra is tanulni akarok, és örülök, hogy ezt a klubomnál tehetem meg" - nyilatkozta Timo Werner a Stuttgart hivatalos honlapján

Werner immáron oszlopos tagja a Stuttgart csapatának, az idei szezonban pedig hol csereként, hol pedig kezdőként 25 meccsen lépett pályára, ezeken pedig 4 gólt és 4 gólpasszt jegyzett. Piaci értéke kimagaslónak mondható fiatal kora ellenére, a transfermarkt.de legutóbb 12 millió euróra taksálta játékjogát, mely most párosul a héten aláírt hosszútávú szerződéssel.

A fiatal csatártehetség végigjárta a német utánpótlás válogatottak ranglétráját, az u17-es válogatottban 18 fellépés során 16 gólig jutott, jelenleg az u19-es keret tagja. Összességében 31-szer ölthette magára a korosztályos címeres mezeket és ez idő alatt 23 gólt jegyzett.

Őszi Ádám

Dzeko panasza és kritikája

Nem minden fenékig tejfel a bosnyák labdarúgó válogatott háza táján az Egyiptom elleni 2-0-ás vereséget követően. Edin Dzeko a csapat klasszis csatára erős nemtetszését fejezte ki szövetségi kapitánya, illetve a szurkolók a lelátón nyújtott negatív hozzáállása miatt. 

A Manchester City csatára nem érti, hogy Susic, a válogatott szövetségi kapitánya miért hagyta őt végig a pályán, mikor nem ez volt megbeszélve, és láthatólag rosszul ment számára a játék. A rossz produktum, na meg a 2-0-ás vereség eredménye pedig az lett, hogy Dzeko kifütyülés tárgyává lett a lelátón. Vajon elfelejtették a bosnyák fanatikusok, hogy pont ez a fickó lőtte ki őket Brazíliába? Persze csapatmunka volt, de minden csapatban van vezér! Tényleg megér ennyi hajcihőt egy felkészülési meccs?

Dzeko a történtekre  Facebook-oldalán reagált - "Kisebb sérüléssel érkeztem, és Susic tudta ezt, ennek ellenére nem cserélt le a félidőben, pedig így volt tervezve. A szünetet követően kértem, hogy hozzon le, de nem tette meg. Nem tudom, miért hagyott a pályán 90 percig."

Arra pedig amit a lelátón elfoglalók egy részétől kapott így felelt -  "Köszönöm a szurkolók támogatását, de szégyelljék magukat azok, akik fütyültek, mert én egy született győztes vagyok, és mindig szívvel játszok a nemzeti csapatban."

Őszi Ádám