2013. április 22., hétfő

Trónfosztás: Az Aston Villa legyőzésével huszadszorra bajnokok a Vörös Ördögök! Glory Glory Man United - videóval

Úgy ülhettünk le hétfő este a televízió elé, hogy ha nyer a Manchester United akkor hazai pályán az Old Trafford gyepén ünnepelhetik jubilleumi 20. bajnoki címüket. Nos, a várakozásoknak megfelelően hozta a kötelezőt Sir Alex Ferguson csapata és bezsebelte újabb bajnoki címét, mellyel immáron nem a városi rivális Manchester City a regnáló bajnok. 

Nem sokáig teketóriáztak a hazai, Van Persie  révén már a második percben megszerezték a vezetést a Vörös Ördögök. Ahogy az a lenti videón is látható, az akció lesről indult, ám az asszisztens nem jelzett azt, így végig mehetett a támadás, melynek végén Giggs adott gólpasszt a hollandnak (1-0).

A gólt megelőzően és azt követen is csak nyomozni tudták a vendégek a játékszert, a labdabirtoklás 70 százalék fölé kúszott Ferguson csapata számára. A második gól a 15. percben pottyant, ám ez a kifejezés tán nem is jó, egy remekbe szabott indítást követően ismét a holland gólgyáros vette be a hálót egy fantasztikus kapáslövés révén. A gól aprócska szépséghibája az a kétes szituáció, mely a videón is látható. Les! Eléggé határeset, de elképzelhető, hogy mindkét hazai gól szabálytalan körülmények között született. Ez azonban az eredményen már nem változtat (2-0).

A mérkőzés képe ezt követően sem változott, ahogyan a gólszerzők neve sem, a 33. percben ismét Van Persie volt eredményes és ezúttal is Giggs volt az előkészítő. A holland átvette és felkente a sarokba mintegy hét méterről. Újabb szépséghiba, hogy a harmadik gólt is les előzte meg, így három találat három lesgól, így könyvelhettük el a gólokat (3-0). A félidőben már nem változott az eredmény, azonban a vendégek labdabirtoklásban feljöttek, ám első félidei három lövésükből egy sem talált kaput.

A második játékrész egy kaput eltaláló vendég próbálkozással kezdődött, azonban De Gea a helyén volt és magabiztosan védett. Ezt követően Benteke próbálkozott, de az ő lövése is eredménymódosítás nélkül lett elkönyvelve. Csak úgy folytak a percek, a játék pedig nagyon kiegyenlítetté vált, a labdabirtoklás is visszajött egálra, de nem akart jönni a vendégek szépítő találata. Mire az utolsó tíz percre fordultunk, szinte minden statisztikai adatban kiegyenlített az Aston Villa, csupán gólt nem tudtak szerezni Westwoodék. A hátralévő percek viszonylag eseménytelenül leperegtek, majd pedig kezdődhetett a manchesteri "vörös ünnep", mely minden bizonnyal egész északa tart majd, mind a szurkolók, mind pedig a játékosok körében.

Ezzel a győzelemmel behozhatatlan előnyre tett szert a Manchester United és letaszította a trónról a Manchester City gárdáját. A meccsen eső három lesgól (kettő biztosan, egy nagyon kétes) nem tünteti fel jó színben a játékvezetőket, hiszen a vendég Aston Villa a kiesés elől menekül szó szerint. A pokol tüze égeti a hátsójukat. Ez azonban nem változtat a Vörös Ördögök érdemein, egész szezonban remekül játszottak és megérdemelten szerezték meg a klub történetének 20. jubileumi bajnoki címét!

Még egy öröm a MU fanatikusoknak! az első félidőben szerzett triplájával a közönség kedvenc, szezon elején az Arsenal együttesétől érkező csatár Robin Van Persie átvette a vezetést a góllövőlistán 24 találatával. Az eddigi éllovas a "harapós" Suarez volt 23 góllal, aki azonban valószínűleg idén mér nem szaporíthatja góljainak számát 

Manchester United - Aston Villa 3-0 (3-0)
Gólszerző: Van Persie (2., 15., 33.)

Őszi Ádám

Zsinórban nyolcadszor horvát bajnok a Dinamo

lassacskán immáron egy évtizede annak, hogy nincsen csapat déli szomszédunknál, mely megtörje a Dinamo Zagreb hegemóniáját. A fővárosi klub a rendszerváltás óta immáron 15. alkalommal, zsinórban pedig nyolcadszorra lett horvát bajnok. 

A 28. forduló záró mérkőzésén a Hajduk Split idegenben hagyott két bajnoki pontot a Slaven Belupo vendégeként. Ez a második helyébe került a csapatnak, hiszen a szintén fővárosi klub a Lokomotiv Zagreb előzött és feljött a dobogó második helyére. A rivális még beérhetné pontszámban a Dinamot, hiszen 15 megszerezhet pont van még és pont ennyivel vezet a rekordbajnok, azonban az egymás elleni eredmény 3-1 és 1-0 a listavezetőnek.

A kérdés, vajon mikor jön el a trónfosztás ideje?

Az örök rivális Hajduk Split szurkolói már nagyon várják a pillanatot, hosszú évek óta mindig úgy futnak neki a soron következő szezonnak, hogy majd most...

Talán jövőre...

Őszi Ádám

A Celtic legkönnyebb bajnoki címe! - 44. alkalommal bajnokok a Kelták

Az Inverness hétvégi 4-1-es legyőzésével minden idők egyik legkönnyebb bajnoki címét ünnepelhette a zöld-fehér Celtic. A "csonka" bajnokságban a szezont megelőzően száműzött Rangers hiánya végett nem volt igazi vetélytársa a keltáknak, akik így könnyedén nyerték el 44. alkalommal a bajnoki címet. Előnyük 15 pontra nőtt, mely már behozhatatlan. 

Ez volt a Kelták klubtörténetének 44. bajnoki címe, ám a szájíz nem lehet olyan jó, hiszen nagyon hiányoznak a skót futballnak a nagy derbik. A Rangers megnyerte a legalacsonyabb profi osztályt, de a felfelé vezető út még így is nagyon hosszúnak és rögösnek ígérkezik, így a szakértők hosszú évekig Celtic uralmat és unalmas bajnokságot jósolnak. 

A "trónfosztástól" azért még nagyon messze a Celtic, hiszen a Rangers 54 bajnoki címe még nagyon messze van...

Őszi Ádám