2014. november 19., szerda

Íme a világ 10 legnagyobb labradúgó-stadionja - képekkel

A világ első számú sportága a labdarúgás, mely minden országban jelen van és hatalmas népszerűségnek örvend. A gólok, a cselek és a kedvenc csapathoz fűződő szurkolói érzelet hatalmas tömegeket mozgat meg, ezáltal pedig óriási stadionok születtek az építészek "tollából". Íme a világ tíz legnagyobb labdarúgó-stadionja!

1. Reungrado Mayday 
A világ legnagyobb stadionja Észak-Koreában található, azon belül pedig Phenjan városában. Az 1989-ben átadott létesítmény magasan kiemelkedik a mezőnyből, ugyanis 150000 férőhelyes. Otthona az észak-koreai labdarúgó-válogatottnak és számos népi rendezvénynek. Klubcsapatnak nem ad otthont.



2. Salt Lake Kolkata
A világ második legnagyobb labdarúgó-stadionja Indiában található. A válogatott mellett igen egyedülálló módon négy klubnak is otthont ad. Harminc évvel ezelőtti átadása óta szolgálja a Kingfisher East Bengal, a Sporting Club és a Mohun Bagan csapatát, 2014-es kezdettel pedig az újonnan indított Indiai Szuperligában szereplő Atletico Kolkata otthona is. Kihasználtsága felől kételyünk nem lehet...




3. Estadio Azteca
A dobogó harmadik fokára Mexikóváros büszkesége, a Club América otthona került fel 105064 fős befogadóképességével. Része a futballtörténelemnek, ugyanis 1966-os átadása óta  1970-ben és az 1986-ban a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek adott otthont, illetve helyszíne volt az  1968-as mexikói olimpiának. Magyar szívnek ez a stadion különösen kedves, ugyanis Bulgária ellenében itt lett olimpiai bajnok labdarúgó-válogatottunk. Ebben a létesítményben született Maradona híressé vált kezezős találata az Argentína-Anglia világbajnoki meccsen.




4. Camp Nou
Európa legnagyobb labdarúgó-stadionja Spanyolországban, vagy ha úgy tetszik Katalóniában található. A futballtörténelem egyik legsikeresebb klubjának az FC Barcelonának az otthona. 1957-es átadása óta gyepén számtalan világsztár megfordult. Ami a befogadóképességét illeti, teltház esetén 99354 néző foglalhat helyet a lelátókon. Ezen stadion gyepén rúgta a bőrt Kubala László és Kocsis Sándor, előbbinek a stadion előtt emlékszobrot is állítottak. A stadion látványképe,  ahogyan az a lenti képen is látható káprázatos.




5. FNB Soccer City
Afrika legnagyobb stadionjáról van szó, mely 1987-ben épült Johanesburgban, ám jelenlegi formáját és befogadóképességét a 2009-es felújítás során kapta. A 2010-e labdarúgó-világbajnokság egyik fő helyszíne volt, a nyitómérkőzés mellett számos csoportmérkőzésnek, egy nyolcaddöntőnek és egy negyeddöntőnek is az otthona volt. Itt zárult a torna is, Spanyolország ezen lelátók között hódította el világbajnoki címét, melyet nyáron Németország elkobzott. A stadion befogadóképessége 94736 fős. Klubcsapatnak nem ad otthont, a Dél-afrikai labdarúgó-válogatott otthona.




6. Rose Bowl
Egy többfunkciós stadion az Egyesült államokban. A Rose Bowl Game színhelye, az 1994-es labdarúgó világbajnokság egyik helyszíne. Tudomásunk szerint jelenleg profi labdarúgócsapat nem használja, ám korábban az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxy otthona volt. Tányérra emlékeztető lelátóján 92542 néző foglalhat helyet. Nincsen fedett lelátórésze, nyílt az egész.



7. Wembley
Bizonyára senkinek nem kell bemutatni a "Futball Otthonának" becézett stadiont, melyet 1923-ban építettek és egyedülálló módon 5 BEK, illetve Bajnokok Ligája finálénak is otthont adott. A magyar szív számára rendkívül kedves, hiszen Puskásék itt verték el 6:3-ra az addig hazai pályán veretlen angol nemzeti csapatot. Alapvetően 126047 néző befogadására volt alkalmas, ám szerkezete felett eljárt az idő, így 2002-ben eredeti szerkezetét lebontották és új stadiont építettek, melyet 2007-ben adtak át, immáron "csak" 90000 férőhellyel. A létesítmény klubcsapatnak nem ad otthont, az Angol labdarúgó-válogatott székhelye. Íme a Futball-katedrálisa!




8. Gerola Bung Karno
A nyolcadik helyre fért fel a Jakartában található stadion, melynek befogadóképessége 88083 fős. A létesítmény klubcsapatnak nem ad otthont, az indonéz nemzeti csapat otthona. Számos nívós eseménynek adott már otthont, legyen az Ázsia-kupa vagy Ázsa-játékok. helyszíne lesz a 2018-as kontinensjátékoknak, emellett pedig rendre vendégül lát nívós európai klubokat egy-egy gálamérkőzés kedvéért. Az utóbbi években megfordult itt az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea és a Juventus is.



9. Bukit Jalil
A lista utolsó előtti helyezettje a Kuala Lumpurban található malajziai nemzeti stadion, mely 87411 néző befogadására alkalmas. Csakúgy mint az imént említett indonéz létesítmény ez a stadion is otthont adott már Ázsia-Kupa mérkőzéseknek és szintén bevett szokás az utóbbi években sztárcsapatok gálamérkőzésének fedél alá hozása. Az utóbbi években megfordult itt az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United is. Hivatalosan a malajziai válogatott otthona. 




10. Borg El-Arab
A tízes listát az alexandriai nemzeti stadion zárja, mely az utóbbi időben hanyatló egyiptomi válogatott otthona és 86000 néző befogadására alkalmas. Túl nagy múlttal nem rendelkezik, ugyanis 2007-ben építették. Roppant kis részen van fedett lelátórésze.


Ezzel listánk végéhez értünk, ezek lettek volna, illetve ezek a világ jelenlegi legnagyobb labdarúgó mérkőzések rendezésére használt stadionok. Körülnézve a világban számos stadiont találunk, melyek felférnének ezen listára, sőt a stadionok nagy részét leszorítanák a listáról, ám ezeken többnyire amerikai futball mérkőzéseket rendeznek. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy egyes európai topcsapatok stadionja hol állhat a futballmérkőzések megrendezésére alkalmas stadionok listáján, folytatva a sort csináltunk egy kis gyűjtést!

15. Santiago Bernabeu (Real Madrid) 81044 néző
16. Signal Iduna Park (Dortmund) 80667 néző
18. San Siro (AC Milan és Inter) 80018 néző
25. Old Trafford (Manchester United) 77731 néző

Arrow

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése