2015. november 18., szerda

Vb-selejtező: Rangadót nyert Argentína!

Egészen a 4. fordulóig kellett várni, hogy az argentin nemzeti csapat megszerezze első győzelmét a dél-amerikai vb-selejtezőcsoportban, s ezzel megkezdje a zárkózást az élmezőny felé. Gerardo Martino csapata igazi hat pontos mérkőzést nyert meg Kolumbia otthonában. 

Kolumbia - Argentína 0-1 (0-1)
Helyszín: Barranquilla, Estadio Metropolitano Roberto Meléndez; Vezette: C. Vera (Ecuador)
Gólszerző: - ill. Biglia (19.)
Sárga: Torres (21.), Zapata (25.), Palacios (67.), Mejia (71.) ill. Macherano (62.), Lavezzi (85.) Dybala (90+2.)
Kiállítás: - ill. - 

Kolumbia: Ospina - Palacios, Zapata, Murillo, Fabra - M. Torres (Muriel 46.), Mejia (Ramos 78.), D. Torres, Rodriguez - Bacca, Gutierret (Cuadrado 57.). Szövetségi Kapitány: Peckerman

Argentína: Romero - Rojo, Mori, Oramendi, Mercado (Peruzzi 79.) - Biglia, Mascherano, Di Maria, Banega, Lavezzi (Perez 86.) - Higuain (Dybala 90+2.). Szövetségi Kapitány: Gerardo Martino

1. félidő: Továbbra is Leo Messi nélkül, de immáron győzelemmel áll az argentin nemzeti csapat, mely Kolumbia ellenében megszerezte első győzelmét a dél-amerikai vb-selejtezőcsoportban. Fantasztikus hangulat, tömött lelátók, s karakteresen, határozottan játszó csapatok futottak ki a pályára. A mérkőzés első komolyabb lehetősége Higuain előtt adódott, ám szűk negyedóra elteltével a Napoli támadója nagy helyzetben lőtt kapu fölé. Nem úgy Biglia a 19. percben, egy kontratámadás végén Lavezzi tálalt az érkező középpályás elé, egy védő hatalmas hibát vétett, nem tudott felszabadítani, így csak közelről a kapuba kellett passzolni. A vendég argentin csapat sokkalta kevesebb kísérletet eresztett el, mint a hazaiak, s pontatlanok is voltak, ám mégis veszélyesebben játszottak a kapura. Az első említésre méltó hazai lehetőség a 35. minutumban született, Carlos Bacca cselei voltak főszerepben, ám Romero jól olvasta a szándékot, s elcsente a labdát a támadótól. Kis híján két gólos előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok, Di Maria hozta önmagát helyzetbe, ám a befejezés felejthetőre sikeredett.

2. félidő: A fordulást követően Peckerman változtatásokat eszközölt, ám ez sem hozta meg a hazaik egyenlítő találatát, sőt, Banega előtt ott volta a lehetőség az előny növelésére, ám Ospina résen volt. A mérkőzés játékvezetője jó pár alkalommal a zsebéhez nyúlt, villogott a sárga kártya, ám a kiállítás sorsára senki sem jutott. A hajrában aztán volt esemény bőven, előbb a csereként beálló Dybala talált a hálóba, ám a játékvezető les címén annullálta a találatot. A rendes játékrész utolsó percében szintén a Juventus nyári szerzeménye állt közel a gólhoz, ezúttal azonban a kapufa mentette meg a hazaiakat. A slusszpoén Muriel lábában volt, hatalmas gólhelyzetben blokkolt remekül egy védekező láb, majd a kipattanót Murillo fejelte meg, a labda azonban a kapuvas mellett hagyta el a játékteret, így Argentína örülhetett első győzelmének. 

További eredmények:
Venezuela - Ecuador 1-3
Paraguay - Bolívia 2-1
Uruguay - Chile 3-0
Brazília - Peru 3-0

Helyzetkép: Egyelőre minden borul Dél Amerikában, Ecuador remek szereplése mindenkit megdöbbent, s bizony csak négy kijutó és egy pótselejtezős hely  van, ami keresztbe húzza az elsődleges számításokat. Az erőviszonyok alapján Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile és Uruguay nemzeti csapatát vártuk az első ötbe, azonban nagyon úgy fest, hogy Ecuador ebbe beleszól, s meglepetésre valaki lemaradhat az oroszországi megmérettetésről. Persze még nagyon sok van vissza, 14 darab mérkőzés csapatonként, ám az eseménysor már most jelzésértékű. Argentína megszerezte első győzelmét, így immáron csak Venezuela nyeretlen, ráadásul pont nélküli. A fentebb említett ötösből jelenleg Kolumbia áll a legrosszabbul. Chile szépen beleszaladt a késbe, s elmondhatjuk, hogy Uruguay is erőn felül teljesít eddig. Paraguay jelzi jelenlétét, míg Brazília a kezdeti vereséget követően immáron egész szépen magára talált.

Íme a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport állása 4 forduló után:


Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése