2015. november 18., szerda

Vb-selejtező: Könnyed brazil győzelem!

Megszerezte második győzelmét a brazil nemezti csapat, mely ezúttal Douglas Costa vezérletével lépte le a szerényebb erőket képviselő Peru legjobbjait a dál-amerikai vb-selejtezők 4. fordulójában.  

Brazília - Peru 3-0 (1-0)
Helyszín: Salvador, Arena Fonte Nova; Vezette: H. Buitrago (kolumbiai)
Gólszerzők: Douglas Costa (22.), Augusto (57.), Filipe Luis (76.) ill. - 
Sárga: Neymar (26.) ill. Tapia (47.), Advincula (56.), Ascues (72.)
Kiállítás: - ill. - 

Brazília: Alisson - Dani Alves, Miranda, Dil, Filipe Luis - Elias, Luiz Gustavo (Fernandinho 77.), Willian (Oscar 84.), Augusto, Douglas Costa (Lima 88.) - Neymar. Szövetségi Kapitány: Dunga

Peru:  Penny - Yotun, Ascues, Zambrano, Advincula - Lobaton (Gonzales 69.), Tapia (Ballon 69.), Cueva, Farfan, Hurtado (Reyna 64.) - Guerrero. Szövetségi Kapitány: Ricardo Gareca

1. félidő: Az eredmény hatalmas különbséget mutat, ám meg kell jegyeznünk, hogy bizony Peru körülbelül ugyanannyi kísérletet mutatott fel, sőt, többször is talált kaput, mint vendéglátója, ám ezek a lehetőségek nem voltak igazán veszélyesek. A mérkőzés rögtön a 4. percben egy Guerrero helyzettel kezdődött, a támadó lövését Alisson egy bravúros reflexmozdulattal azonban hárítani tudta. A hidegzuhany így elmaradt, sőt, az első játékrész feléhez érve a hazai csapat a vezetést is megszerezte, Willian beadását követően Douglas Costa passzolt a kapuba. Itt álljunk is meg egy pillanatra, a Bayern München sztárja talán a legjobb formában lévő brazil jelenleg, létjogosultságát a Selecao kezdőjében senki nem kérdőjelezheti meg. Az első játékrész hajrájában egy távoli Douglas Costa lövést jegyezhettünk még fel, a lövés azonban pontatlan volt. Megjegyzendő, hogy Neymar nem igazán ficánkolt.

2. félidő: A fordulást követően második felvonásához érkezett Alisson és Guerrero párharca, melyet immáron 2-0-ra vezetett a kapuvédő. Neymar nem, de Willian igenis fickándozott, gólpassza után most a gólszerzéssel próbálkozott az 56. percben, s nem sokon múlott, hogy ez 19 méterről összejöjjön, ám Penny a helyén volt. Egy minutummal később aztán újra Douglas Costa volt főszerepben, egy zseniális cselsor és betörés után tálalt oldalra érkező társának, a Corinhians irányítója Augusto pedig laposan a bal alsóba helyezte a labdát a tizenhatos vonaláról. A végeredményt Filipe Luis állította be, ám ezúttal is Douglas Costa érdemeit kell dicsérni, a Bayern szélsője oldalról tört be, s tekert a kapura, Penny védeni tudott, ám az oldalra ütött kipattanó az Atletico Madrid védője érkezett. 

További eredmények:
Venezuela - Ecuador 1-3
Paraguay - Bolívia 2-1
Uruguay - Chile 3-0
Kolumbia - Argentína 0-1

Helyzetkép: Egyelőre minden borul Dél Amerikában, Ecuador remek szereplése mindenkit megdöbbent, s bizony csak négy kijutó és egy pótselejtezős hely  van, ami keresztbe húzza az elsődleges számításokat. Az erőviszonyok alapján Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile és Uruguay nemzeti csapatát vártuk az első ötbe, azonban nagyon úgy fest, hogy Ecuador ebbe beleszól, s meglepetésre valaki lemaradhat az oroszországi megmérettetésről. Persze még nagyon sok van vissza, 14 darab mérkőzés csapatonként, ám az eseménysor már most jelzésértékű. Argentína megszerezte első győzelmét, így immáron csak Venezuela nyeretlen, ráadásul pont nélküli. A fentebb említett ötösből jelenleg Kolumbia áll a legrosszabbul. Chile szépen beleszaladt a késbe, s elmondhatjuk, hogy Uruguay is erőn felül teljesít eddig. Paraguay jelzi jelenlétét, míg Brazília a kezdeti vereséget követően immáron egész szépen magára talált.

Íme a dél-amerikai vb-selejtezőcsoport állása 4 forduló után:


Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése