2014. április 3., csütörtök

FIFA vs Barca: Tizennégy cikkelyes támadást indít a katalán klub

Az FC Barcelona labdarúgócsapata hivatalos honlapján reagált a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tegnap közzétett ítéletére, mely szerint a katalánok megszegték a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat, ezért két időszakos átigazolási tiltást kaptak.  

"A klub fellebbez a FIFA-nál, és ha szükséges, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul jogorvoslatért" - olvasható a Barcelona hivatalos honlapján, mely közzétett egy 14 pontos cikkelyt, amivel támadni, meggyőzni kívánja a szövetséget tévedéséről. A tizennégy pontot változtatás nélkül közöljük, érdemes elolvasni figyelmesen.

1. A FIFA által kiadott hivatalos közlemény alapján a Spanyol Labdarúgó-szövetség is büntetésben részesült a nemzetközi átigazolások kapcsán.

2. Annak a szabálynak, amit az FC Barcelona állítólagosan megszegett, az a célja, hogy megvédje a fiatal játékosokat azoktól a kluboktól, akik számukra nem garantálják a kellő figyelmet a gyerekek megfelelő fejlődése érdekében. Az FCB azonban ezt minden tekintetben biztosítja a fiataljai számára.

3. A Masia modellje magában foglalja a szellemi oktatást, a szállást, az étkeztetést, az egészségügyi ellátást és minden olyan speciális igényt, amire egy gyereknek szüksége van. Az FC Barcelona mindenekelőtt felnőtt embereket nevel, s csak ezután sportolókat, ez egy olyan tény, amit a FIFA nem vett figyelembe. Ezzel szemben a FIFA egy olyan büntetési kritériumot alkalmaz, ami teljességgel figyelmen kívül hagyja a képzésünk oktatási funkcióját.

4. Az FC Barcelona összes játékosa rendelkezik a szükséges szövetségi igazolással, amit megkövetelnek a klubtól a FIFA tagszövetségei. Mindegyik játékosunk és minden pillanatban.

5. A FIFA által kifogásolt játékosok közül néhányat még a Katalán Labdarúgó-szövetség is meghívott a korosztályos válogatottjába, hogy szerepeljenek a katalán nemzeti csapatban a regionális sorozatokban.

6. Amióta a vizsgálatot megkezdte a FIFA, az érintett játékosok igazolásai már megszűntek, és azóta nem is szerepeltek a klub színeiben hivatalos tétmérkőzéseken. Ennek következtében az említett játékosok közül egyik sem lépett pályára, így nem is történt jogosulatlan szerepeltetés a klubnál.

7. Az FC Barcelona nem ment szembe egyetlen egy polgári törvénnyel sem, és az összes gyerek, aki a Masia képzésében vesz részt, Spanyolország rezidense.

8. Azoknak a játékosoknak, akiknek a játékengedélyét a FIFA bevonta, megvolt a lehetősége arra, hogy a klubnál folytassák a pályafutásukat, annál a klubnál, amelyik elkötelezett az iránt, hogy biztosítsa a képzésüket, elkerülendő bármiféle szociális hátrányt, annak ellenére, hogy őket a FIFA eltiltotta a klubunkban való szerepléstől.

9. Jelenleg az FC Barcelona egyetlen egy játékosa sem szerepel jogosulatlanul csapatainkban.

10. Az FC Barcelona már korábban is közölte, hogy a fiatalok védelmében létrejött szabályozást felül kell vizsgálni. Az a célunk, hogy ezt a szabályozást sokkal hatékonyabbá tegyük.

11. Az FC Barcelona képzési struktúrája mindig is megkapta a FIFA külön elismerését, a Masiát mindig kiváló példaként emlegették szerte a világon.

12. Az FC Barcelona Aranylabdára jelölt játékosai a példák arra, hogy a FIFA elismeri a sportszakmai- és oktatási képzésünket.

13. Az FC Barcelona képzési modellje támogatja a játékosok családjait annak érdekében, hogy azok beilleszkedjenek a társadalomba.

14. Katalóniában nagyjából 15 ezer 18 év alatti játékos van, akik Spanyolországon kívül születtek, és érvényes, a szövetségben regisztrált játékengedéllyel rendelkeznek, akiket – a FIFA által használt kritériumrendszer alapján – úgy kell tekintenünk, hogy jogosulatlan versenyzői státuszban vannak.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése