2013. szeptember 19., csütörtök

Ma 80 esztendős a Fradi legenda, a játékos, aki 65-ben döntött a Torinói VVK-döntőben!

Ma ünnepli  életének 80. születésnapját Dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros legendája, kinek gólja 1965-ben Vásárvárosok Kupája győzelmet ért Torinóban. 

Fenyvesi Máté 1933. szeptember 19-én látta meg a napvilágot Jánoshalmán, labdarúgó karrierjét pedig a helyi csapatban kezdte meg. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, így 1951-ben a Kecskeméti Kinizsi igazolt labdarúgója lett. A 18 esztendős játékos kiválóan szerepelt a csapatban, erre pedig felfigyelt a Budapesti Kinizsi, a Ferencváros jogutódja, így Fenyvesi a fővárosba került, ahol roppant gyorsan a közönség egyik kedvencévé vált, karrierjét villámbemutatkozáskát aposztrofálták. Posztját tekintve egy kiváló és roppant gyors balszélsőre lelt a Fradi, melynek színeiben 1953-1969-ig 343 alkalommal szerepelt és 84 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját. A klub színeiben első trófeája 1958-ban a Magyar Népköztársasági Kupa volt, mely csak a kezdet volt, ezt követte négy bajnoki cím. Soha nem csalta meg a Ferencvárost, szeretett klubjából vonult vissza 36 esztendőse, a története azonban itt nem ér véget, ugyanis a nemzetközi porondon is maradandót alkotott klubcsapatával, emellett pedig válogatott tevékenysége és a privát szférában folytatott élete sem elhanyagolható.

A magyar klubfutball sikernapja 1965. június 23. és Fenyvesi Máté neve összefonódott, a Fradi ugyanis ekkor nyerte meg a Vásárvárosok Kupája döntőjét Torinóban a Juventus ellen, úgy, hogy anyagi gondok miatt a magyar klub feladta a két meccs lehetőségét és beleegyezett, hogy a kupa sorsa egy meccsen idegenben dőljön el. A találkozó egyetlen gólja egy fejes volt, melyet Fenyvesi Máté szerzett. A nagy menetelés során a Fradi áldozatává vált több együttes: Sparta Brno, Wiener SC, AS Roma, Athletic Bilbao és a Manchester United egyaránt.

A címeres mezt 78 alkalommal öltötte magára és 8 gólt szerzett, szerepelt három világbajnokságon (1958, 1962, 1966) ezáltal pedig tagja volt az Aranycsapatnak, melyben a berni döntőt következően mutatkozott be. Érmet is nyert 1964-ben amikor is nemzeti csapatunk bronzérmes lett az EB-n.

Sportolói pályafutása befejezését követően szakmájának élt, állatorvosként dolgozott, majd pedig parlamenti képviselő volt két ciklusban 1998 és 2006 között.

Az FTC örökös bajnoka elismerést 1974-ben kapta meg.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése