2013. június 12., szerda

Vb 2014: kiütéses ausztrál győzelem, Irak esélyei elszálltak - ázsiai helyzetkép 'B' csoport

A keddi napon az ázsiai vb-selejtezők finisébe érkeztünk. Egyes csapatok számára véget ért a selejtező, a többi együttes számára még lesz egy mérkőzés jövőhéten. Az eredmények alakulásának köszönhetően továbbra is csak Japán kvalifikálta magát, minden más az utolsó körben dől el. Nézzük, hogyan alakult a 'B' jelű kvartett az utolsó előtti játéknapon. 

A keddig játéknap első mérkőzésén Ausztrália fogadta Jordánia legjobbjait. A találkozót megelőzően mindkét együttes 7 ponttal állt a tabellán, így egy nagyon fontos mérkőzés lebonyolítására került sor Melbourne városában. Amekkora rangadónak indult, olyan gálameccs lett belőle, hiszen az első pillanattól fogva elképesztő mezőnyfölényben játszottak az ausztrálok. Jobb oldalon vezetett támadásaikra és beadásaikra, visszagurításaikra nem találta az ellenszert a Jordán válogatott. Így is hálóőrüknek, illetve a hazai támadóknak köszönhetik, hogy a  15. percben Bresciano vezető találatánál még csak 1-0, nem pedig 3-0 állt az eredményjelzőn. A megszerzett előny tudatában kissé megnyugodott a hazai gárda, így az iram és a  fölény is csökkent. A második játékrész elejét megnyomták a Jordánok, akik amúgy egészen végig inkább kontrára rendezkedtek be, de nem sikerült nagy helyzetet kialakítaniuk, a túloldalon pedig Cahill fejesével a 61. percben jött a második gól. Sabbah hálóőr több alkalommal is egész érthetetlen módon próbálta egy kézzel öklözni a labdát, és másodjára is nagyot hibázott, ezt pedig Kruse a 76. percben egy újabb fejes góllal megbüntette. Akár hat vagy hét góllal is nyerhetett volna Ausztrália ha jobban odafigyel, de a végén "csak" négy lett, az utolsó gólt Neill jegyezte a vége előtt hat perccel.

Ausztrália - Jordánia 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Bresciano (15.), Cahill (61.), Kruse (76.), Neill (84.)

A csoport másik meccsén a már biztos vb résztvevő Japán utazott Irakba. A házigazdának ez volt az utolsó szalmaszál amibe megkapaszkodhattak volna. A meccs egyértelmű esélyesének Japán számított, ám azt figyelembe véve, hogy számukra ez már csak egy edzőmeccs volt, míg Irak az életben maradásért küzdött így fordultak az előjelek. Japán azonban megmutatta, hogy nem csak a tét számít, nem adták oda a meccset és egy a 89. percben szerzett góllal eltemették Irak minden esélyét. A döntetlen még jó lehetett volna a matematikai esély életben tartására, de nem sikerült. A gólt Okazaki jegyezte, míg hazai részről a 82. percben Abdul-Zahra mehetett zuhanyozni második sárgáját követően. Hiába küzdött tehát Irak, számukra ennyi volt...

Irak - Japán 0-1 (0-0)
Gólszerző: Okazaki (89.)
Kiállatva: Abdul-Zahra (82.)

Íme a 'B' csoport jelenlegi állása:
1. Japán 8 5 2 1  16-5  17 pont
2. Ausztrália 7 2 4 1  11-7  10 pont
3. Omán 7 2 3 2  7-9  9 pont
4. Jordánia 7 2 1 4  6-16  7 pont
5. Irak 7 1 2 4  4-7  5 pont

Hátralévő meccsek:
Június 18. Ausztrália - Irak
Június 18. Jordánia - Omán

Ami a csoportban kialakult helyzetet illeti, Japán már korábban kvalifikálta magát, így győzelmével csak pontjai számát és gólarányát növelte, illetve javította. Na meg persze mint említettük Irak válogatottját ütötte el a további reményektől. Számukra a cél a csoport utolsó helyének elkerülése lehet, melyet még az utolsó körben kivívhatnak, ám erre kicsi az esély, hiszen csak a győzelem a jó számukra, az pedig Ausztráliában igen nehéz lesz. A Cahill vezette Kenguruk egy győzelemmel biztosíthatják részvételüket, erre van a legnagyobb esély az utolsó játéknap előtt. Persze alakulhat másképpen, de akkor jól átrendeződhetnek a dolgok. A Jordánia-Omán meccs minden bizonnyal a pótselejtezőért zajlik majd, hacsak az ausztrálok ellen pontot vagy pontokat nem szerez Irak. De maradjunk az ausztrál győzelemnél. A Jordánok nagyon jól szerepeltek hazai környezetben, így Omán egy borzasztó nehéz meccs elé néz, annyi előnyük van hogy a döntetlen az nekik kedvez. Kíváncsian várjuk, mi lesz jövő héten 18-án.

Őszi Ádám 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése