2013. június 12., szerda

VB-selejtező: Amerika győzelmével élre állt, Mexikó tovább szenved, veszélybe kerülhet a vb részvétele?

Magyar idő szerint szerdára virradóra újabb fordulót, pontosabban három mérkőzést rendeztek a CONCACAF-zónában, ahol a helyzet nem egyszerű, mondhatni egyre kuszább és kifürkészhetetlen, ki is lesz az, aki lemarad Brazíliáról. A sok döntetlennek köszönhetően kevés a pont, így csak nüanszok választják el az együtteseket. Az amerikai válogatott jó úton halad a kvalifikáció felé, azonban déli szomszédja Mexikó nincsen túl jó helyzetben. 

Mexikó - Costa Rica 0-0 (0-0)

Ismét egy újabb döntetlen, ez volt Mexikó hatodik meccse és az ötödik döntetlenje. Igaz a csapat veretlen, de csupán nyolc pontja van hat meccsen, míg a fő riválisok mindannyian csak öt találkozón vannak túl és van aki megelőzi, van aki szorosan a nyomában van Mexikónak. Costa Rica jó pozícióban áll, második és következő meccsén a csoport utolsójával Panamával mérkőzik majd meg, egy győzelem óriási lépés lenne.

Honduras - Jamaica 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Garcia (10.), Espinoza (88.)

Honduras nagyon fontos győzelmet aratott, melynek köszönhetően jelenleg övüké a pórselejtezőt érő negyedik pozíció, ám az első hely is csak három pontra, viszont az üldöző Panama csak egyre. Jamaica lassan de biztosan elszáll, hat meccsen szerzett két pontja nagyon kevés, persze négy meccsen még lehet szerezni 12 pontot, de erre nincsen túl sok esély. Mondhatni inkább öt csapatosra szűkült a vetélkedés, fontos lehet, ki lesz az aki pontokat veszt esetleg Jamaica ellen.

USA - Panama 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Altidore (36.), Johnson (53.)

Újabb immáron harmadik győzelmének köszönhetően USA átvette a vezetést és mondhatni tíz pontjával rendkívül előkelő helyzetben van. Ráadásul következő meccsét otthon játszhatja, egy esetleges győzelem, szinte kvalifikációt jelenthet kis túlzással. Panama együttese viszont egészen az  ötödik helyig csúszott vissza, így nekik nagyon nagy fontossággal bír majd a következő meccsük idegenben Costa Rica legjobbjaival szemben.

Az CONCACAF csoport állása:
1. USA 5 3 1 1 – 10 pont (6-3)
2. Costa Rica 5 2 3 1 – 8 pont (5-3)
3. Mexikó 6 1 5 0 – 8 pont (3-2)
4. Honduras 5 2 1 2 – 7 pont (6-6)
5. Panama 5 1 3 1 – 6 pont (5-5)
6. Jamaica 6 0 2 4 – 2 pont (2-8)

Következő forduló (június 19.)
USA - Honduras
Costa Rica - Panama

Az első három helyezett automatikusan kvalifikálja magát, míg a negyedik pótselejtezőre kényszerül majd.

Esetleg akik nem látják át Mexikó helyzetét, azoknak felvetítünk egy lehetséges forgatókönyvet. Ők ugye 19-én nem játszanak, viszont ha akkor nyerne vagy döntetlent játszana Honduras az amerikaiak ellen, panama pedig elverné Costa Ricát akkor Mexikó máris visszacsúszna az ötödik helyre...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése