2013. június 12., szerda

Vb 2014: rangadót nyert Dél-Korea és ott van Brazília küszöbén - ázsiai helyzetkép 'A' csoport

A keddi napon az ázsiai vb-selejtezők finisébe érkeztünk. Egyes csapatok számára véget ért a selejtező, a többi együttes számára még lesz egy mérkőzés jövőhéten. Az eredmények alakulásának köszönhetően továbbra is csak Japán kvalifikálta magát, minden más az utolsó körben dől el. Nézzük, hogyan alakult az 'A' jelű csoport az utolsó előtti játéknapon. 

Az 'A' csoport rangadóján Dél-Korea fogadta Üzbegisztán válogatottját. A találkozót megelőzően mindkét együttes 11 pontot tudhatott magáénak, így mondani sem kell mekkora fontossággal bírt az összecsapás, melyet rendkívül rossz időjárási körülmények közt szakadó esőben játszottak le. A mérkőzésen a hazaiak domináltak, ám többnyire a mezőnyjátéké volt a főszerep. A nagyon fontos három pont sorsáról egy öngól döntött, melyet az üzbég Shorakhmedov szerzett a 42. percben, mikor is szerette volna fejjel felszabadítani kapuját, ám rossz helyre fejelt. A második játékrészben szépen ráült az eredményre Dél-Korea és az idővel is játszottak, összességében jobban megérdemelték a három pontot, de nem így egy öngóllal.

Dél-Korea - Üzbegisztán 1-0 (1-0) 
Gólszerző: Shorakhmedov (öngól 42.)

A kvartett másik meccsén Irán fogadta a már korábban esélyét vesztő Libanon együttesét. Amennyiben a vendégek nyertek volna, akkor Dél-Korea második csapatként jutott volna ki a világbajnokságra, ám ez a bravúr nem következett be, Irán hozta a papírformát és simán 4-0-ra diadalmaskodott, ezzel pedig életben tartotta esélyeit. A vendég gárda a félidő végén tört meg, előbb a 39. percben Khalatbbari, majd pedig a hosszabbításban Nekouman növelte kettőre az előnyt. A második játékrészben mindjárt az első minutumban gólnak örülhetett a hazai publikum, a gólszerző Ghoochannejhad volt. Így mondhatni b hét perc alatt hármat rámolt be Irán, amire már csak hab volt a negyedik gól a 86. percben, melyet Nekouman szerzett, ezzel pedig duplázott. Fontos elmondani, hogy ezzel Irán egy meccsen több gólt szerzett mint az addigi hat összecsapásán, melyeken mindössze háromszor tudtak eredményesek lenni.

Irán - Libanon 4-0 (2-0) 
Gólszerzők: Khalatbbari (39.), Nekouman (45+1., 86.), Ghoochannejhad (46.)

Az 'A' csoport jelenlegi állása:
1. Dél-Korea 7 4 2 1  13-6  14 pont
2. Irán 7 4 1 2  7-2  13 pont
3. Üzbegisztán 7 3 2 2  6-5  11 pont
4. Katar 7 2 1 4  4-8  7 pont
5. Libanon 8 1 2 5  3-12  5 pont

Hátralévő meccsek:
Június 18. Dél-Korea - Irán
Június 18. Üzbegisztán - Katar

Ami a csoportban kialakult helyzetet illeti, Libanon mint láthatjuk lejátszotta összes mérkőzését és 5 ponttal az utolsó helyen zárt. A keddi játéknapon szabadnapos Katar együttesének csak akkor maradt volna esélye, ha Irán nem szerez pontot és mint tudjuk ez nem jött be, így ők is lemondhattak Brazíliáról. Tehát megvan a három csapat, de közülük, csak kettő jut ki, egy pedig aki a harmadik helyen végez pótselejtezőre kényszerül. Nos, az üzbég csapat jelenleg harmadik, de lehet ők most a nevető harmadik, hiszen utolsó meccsüket otthon vívják majd Katar ellen, az ellen a gárda ellen, akinek már semmilyen téttel nem bír majd a találkozó. Ami biztos, az üzbégeknek csak a győzelem a jó. A másik meccsen Dél-Korea látja majd "vendégül' Irán legjobbjait. Ha döntetlen vagy Dél-Koreai győzelem születik akkor a hazaiak kvalifikálják magukat Brazíliába, Viszont ha Irán biztosra akar menni, akkor nekik is csak a győzelem a megfelelő.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése