2013. november 9., szombat

AFC Bajnokok Ligája: Megkoronázták Ázsia új királyt!

Az európai futballszurkoló számára a Bajnokok Ligája és az Európa Liga a két legismertebb nemzetközi kupasorozat és itt nagyjából le is zárul az emberek kíváncsisága, vagy éppen a hírközlés nem számol be oly magas szinten a többi kontinensen történő eseményről. Dél-Amerika még ismerős, ám Ázsia már sokak számára egy fekete folt. Pedig ott is van Bajnokok Ligája, melynek küzdelmei szombat délután értek véget és koronázták meg a kontinens új királyát a kínai egyeduralkodó Guangzhou Evergrande együttesét. 

A kínai bajnokságba belátást nyerhettek azon fanatikusok, akik figyelemmel kísérték Anelka, vagy éppen Drogba ázsiai vendégjátékát. Így pár ember számára ismerős lehet a  Guangzhou Evergrande neve, mely az idei szezonban zsinórban negyedik alkalommal hódította el a Super League, azaz hazája pontvadászatát.

Az igazi trón azonban az AFC Bajnokok Ligája, mely Ázsia csúcsát jelenti, a legjobb csapat kerül a trónra minden esztendőben csakúgy mint Európában. A Guangzhou Evergrande, története első Bajnokok Ligája döntőjére készülhetett az utóbbi hetekben, az ellenfél pedig a dél-koreai FC Seoul volt. A döntő két mérkőzésen dőlt el, a felek korábban Szöulban 2-2-es döntetlent játszottak, szombaton pedig jöhetett a visszavágó Kínában, a 14 millió lakost számláló Guangzhou városában.

A csodálatos Tianhe Stadium megtelt, közel 60 ezren figyelték a visszavágót, melyet igen erős rohamokkal kezdett mag a hazai csapat. A vendégek hősiesen védekeztek, a mezőnyfölény pedig az első játékrész végére eltűnt, nem tudtak vezetést szerezni a hazaiak, a vendégeknek pedig esélyük sem nagyon volt. A 0-0-ás eredmény természetesen a kínai bajnoknak kedvezett, így előreláthatólag egy kitámadó FC Seoult várhattunk a második félidőre, ez pedig így is lett, próbáltak nyomást helyezni a hazaiakra, ez azonban réseket nyitott a védelemben. Ezt kihasználva Elkeson szerzett gólt egy kontratámadás végén az 58. percben. A brazil remekül vette át a labdát és tette maga elé, a kapus kiszolgáltatott helyzetben volt, a támadó pedig nem hibázott. Ekkor úgy látszott minden eldőlt, azonban felpörgött a Seoul és négy perccel később Damjanović révén egyenlíteni tudtak, innentől pedig ők irányították a meccset és sorra dolgozták ki a helyzeteket. Újabb gól azonban nem született, így kezdődhetett a kínai népünnep, ugyanis a Guangzhou Evergrande története során először ülhetett fel Ázsia csúcsára.

AFC Bajnokok Ligája, Döntő 2. mérkőzés
Guangzhou Evergrande - FC Seoul 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Elkeson (58.) ill. Damjanović (62.)
Győzőtt a Guangzhou Evergrande 3-3-as összesítéssel idegenben lőtt több góllal.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése