2015. március 6., péntek

Megdöbbentő brazil keret! - Dunga 15 vb-n szereplő játékost hagyott ki

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy miként fest az új brazil szövetségi kapitány, a másodregnálását megkezdő Dunga által kihirdetett keret. A névsor mindenkit megdöbbentett, ugyanis 15 a nyári világbajnokságon szereplő labdarúgó találta magát a "kukában". Hogy jó döntést hozott-e Dunga!? Nem tudhatjuk, az eredmények majd választ adnak, addig is kicsit merüljünk el a lehetőségek tengerében... 

Ami a programot illeti, a brazil válogatott március 26-án, és 29-én fog pályára lépni, előbb Franciaország, majd Chile lesz az ellenfél, két igen jónak ígérkező két felkészülési mérkőzés. Hogy mire készül a brazil válogatott? Neymar és a brazil nemzet Copa America diadalról álmodozik a kudarcba fulladt hazai rendezésű világbajnokságot követően, majd ne feledjük, jönnek a selejtezők és nem egész négy esztendő múlva irány Oroszország.

Először azonban tekintsünk a múltba, nézzük meg azon 15 labdarúgó névsorát, akik talonba kerültek, s jelen állás szerint a Selecao legendás meze nem illeti őket. Halkan szeretnénk  megjegyezni, hogy a mindenkori brazil kapitánynak hatalmas merítési lehetősége van, ez pedig egyszerre jó és rossz. 

Mindhárom a világbajnokságon a keretben helyet kapó hálóőrt lecserélte Dunga, Julio Cesar (Toronto), Jefferson (Botafogo) és Victor (Atlético Mineiro) sem kapott helyet az újjáépülős csapat első pilléreiben. Nagy változás tapasztalható a védelemben is, kimaradt Daniel Alves (Barcelona), Maicon (Roma), Maxwell, (PSG), Dante (Bayern München) és Henrique (Napoli). Ha ezen nevekre tekintünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fiatalítás jegyében zajlik minden, hiszen négy év múltán ők már többnyire veterán korba lépnek labdarúgói mértékben nézve. A legkisebb változás a középpályán tapasztalható Hernanes (Internazionale), Paulinho (Tottenham) és Ramires (Chelsea) maradt ki. Ami a támadósort illeti, talán a legnagyobb meglepetés Hulk (Zenit) kihagyása, főként annak tükrében, ha megnézzük a mostani névsort. Ezen felül kimaradt, (Atlético Mineiro), a fiatal Bernard (Shaktar Donetsk) és Fred (Fluminense). Utóbbi játékos nagyon sok kritikát kapott, esetleges beválogatásával Dunga könnyen kereszttüzűbe kerülhetett volna.

Ami az új keretet illeti megindulhat a harc az első számú posztért a kapuban, míg a védelemben is nagy lesz a verseny, főként belső védő poszton van nagyon jól eleresztve a Selecao. Újoncnak számít az AS Monaco színeiben kiválóan teljesítő Fabinho. Nem fényezés képen, de a középpálya névsora is bombaerős, Coutinho ismételten ott van, míg meglepetésnek számít a Hoffenheim játékosa Firmino, aki helyett többen mást is eltudtak volna képzelni a keretben. Neymar helye megkérdőjelezhetetlen, míg Diego Tardelli személye igen ellentmondásos.

Íme az új, friss brazil keret:
Kapusok: Jefferson (Sporting), Diego Alves (Valencia), Marcelo Grohe (Grémio) 

Védők: David Luiz (PSG), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Atlético Madrid), Fabinho (Monaco), Filipe Luis (Chelsea), Marcelo (Real Madrid), Danilo (FC Porto) 

Középpályások: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Fernandinho (Manchester City), Elias (Corinthians), Oscar (Chelsea), Souza (Sao Pauolo), Coutinho (Liverpool), Firmino (Hoffenheim), Willian (Chelsea) 

Csatárok: Neymar (Barcelona), Diego Tardelli (Shandong Luneng Taishan), Robinho (Santos), és Douglas Costa (Sahtar Donetsk).

Most, hogy láttuk azon labdarúgók nevét akik a vb kerethez képest kimaradtak, illetve átnéztük a fris névsort is, kalandozzunk tovább a lehetőségek tengerében, avagy nézzük meg azon labdarúgók névsorát akik nem voltak ott a világeseményen, de a jövőben könnyen a keretben találhatják magukat. Sőt, olyan labdarúgók nevével is találkozhatunk, akiket sokan gondolkodás nélkül kicserélnének egy-egy névvel. Ez azonban nem egyszerű, erre írtuk, hogy hatalmas a merítési lehetőség. Itt szeretnénk megragadni a lehetőséget és azt is leírni, hogy sajnos a brazil viszonylatokban a honi futballisták, klubcsapatok berkein belül nem mozgunk túl otthonosan, így ezen terület kimaradt, biztos onnan is szóba jöhet jó pár fiatal ifjú.

Kapusok: 
Fabiano - Porto
Neto - Fiorentina

Jó pár brazil kapus rúgja a bőrt Európában ám kettejük rendszeres játéklehetőséget kapnak klubjukban, teljesítményük pedig okot adhatna keret béli helyükre.

Védők:
Mário Fernandes - CSZKA
Alex Sandro - Porto
Douglas - Barcelona
Adriano - Barcelona
Rafinha - Bayern München
Juan Jesus - Internazionale
Gabriel Paulista - Arsenal
Felipe Luis - Chelsea
Rafael - Manchester United
Fernando - Manchester City

Ami a védelmet illeti, visszatekinthetünk a felső friss és hivatalos keretre, a kérdés pedig jogos lehet, kit hagynánk ki és kit tennénk a helyébe, nem egyszerű a történet. Gabriel Paulista fantasztikus formát mutatott a Villareal játékosaként, ám az Ágyúsoknál eddig még nem találta meg számításait, illetve nincsen szerencséje, hiszen posztján játszik a PSG triója.

Középpályás:
Lucas Silva - Real Madrid
Rafinha - Barcelona
Lucas Moura - PSG
Kaká - Orlando City
Fernando - Shakhtar
Fred - Shakhtar
Taison - Shakhtar 
Teixeira - Shakhtar 
Talisca - Benfica

Micsoda tüzetes névsor, hány ország összetenné a kezét, ha ilyen labdarúgók szerepelhetnének nemezeit csapatukban...! Nem elég az, ha Real Madrid vagy Barcelona játékos vagy, lehet a piaci értéked 30 millió felett (Lucas Moura), ám ez még nem jogosít a brazil válogatott mezére. Ezen névsor esetében a legérdekesebb név a katalánok játékosa Rafinha. A 22 esztendős középpályás hétről hétre egyre több lehetőséget kap a világ egyik legjobb csapatában, a jövő egyértelműen előtte van, az oroszországi világbajnokság idején 26 esztendős lesz. Együtt rúgja a bőrt a Selecao szívével (Neymar), ám még sem kapott behívót. Persze gondolhatják, hogy ami késik, az nem múlik, esetében azonban ez nem így van, hiszen kettős állampolgár, így a brazil mellett a spanyol nemzeti csapatot is választhatja. Ezidáig még egyik mellett sem tette le a voksot, korábban utánpótlás szinten a spanyol mezt öltötte magára, ám u20-as ás u23-as korosztályban már brazil mezt viselt. Ezért meglepő, hogy Dunga nem próbált meg pontot tenni az ügy végére.

Csatár:
Hulk - Zenit
Luiz Adriano - Shakhtar
Elkeson - Guangzhou
Alan - Guangzhou
Goulart - Guangzhou

Nos, Tardelli személye sokak szemében tüske, a három kínában focizó labdarúgó is van olyan jó sokak szerint, Alan és Elkeson ráadásul eddig lehetőséget sem kapott. Goulart pedig fantasztikus formában van, ám mégsem.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése