2015. június 18., csütörtök

A Dortmund a Barcát és a Realt is lepipálta

Van statisztika, melyben a Borussia Dortmund az FC Barcelona és a Real Madrid fölé nő, sőt, egész Európa legtetejére emelkedik, ez pedig a tizenkettedik játékos a néző. A mögöttünk álló szezonban félszezonkor kieső volt a BVB, s a szezon végén is csupán a hetedik pozícióban zárt, ám a szurkolók mindvégig kitátottak csapatuk mellett. A három pont megszerzése soha nem biztos, ám az, hogy a Westfalenstadionban tömött lelátók és fantasztikus hangulat uralkodik minden egyes alkalommal az garantált. 

Mielőtt valaki belekötne az alapkoncepcióba, miszerint ez nem a Dortmund érdeme közbeszólnánk! A szurkoló a csapat tizenkettedik játékosa, s mint tudjuk fanatikusok és hangulat nélkül a labdarúgás halott. Ez a sportág nem színház...!

Utánajártunk, s megnéztük, hogy kontinensünkön mely kluboknak volt a legmagasabb átlagnézőszáma a 2014/2015-ös szezonban, illetve azt is kiszámoltuk, hogy milyen kihasználtsággal működtetik arénájukat ezen klubok. A "Sárga Falként" elhíresült legendás dortmundi tribün nem hazudik, a Signal Iduna Park (Westfalenstadion) volt átlagnézőszámban a szezon leglátogatottabb arénája. A Ruhr-vidékről egészen Katalóniáig kell repülnünk, az FC Barcelona mérkőzéseire voltak másodikként a legtöbben kíváncsiak, igaz, a Nou Camp kihasználtsága nem éppen jeles, hiába a nagy trió és a triplázás. A dobogó harmadik fokára az Old Trafford a Manchester United otthona kúszott fel, s kihasználtságban kerekített százalékban megegyezik a Signal Iduna Parkéval. Az ötös listán negyedik a Real Madrid otthona, míg a sort a Bayern München és az Allianz Aréna zárja, igaz esetükben a stadion felújításon esett át ezidőtájt, s 2015-től 4000 fővel nőtt a befogadóképessége a mostani 75 ezresre, így esetükben a számítás a kihasználtságot illetően nem mutat teljes képet, szinte biztosak lehetünk benne, hogy jövőre ez a százalékos arány javul.

Fontos, hogy mind a befogadóképesség, mind pedig a kihasználtság tekintetében kerekített számokkal dolgoztunk, az átlagnézőszámok pedig a klubok hivatalos adatait tartalmazzák.


Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése