2015. április 10., péntek

Ifjúsági Bajnokok Ligája: Megvan az első döntős!

Tavaly indult útjára az UEFA Youth League, avagy a Bajnokok Ligája megfelelője az utánpótlás, pontosabban az U19-es korosztályok számára. A csoportbeosztás ugyan az, mint a felnőtteknél, majd az egyenes kieséses szakaszban ketté válik a történet, egy mérkőzésen dőlnek el a párharcok, s négyes döntőt bonyolítanak le. Tavaly első ízben az FC Barcelona gázolt át a mezőnyön, a sorozat sztárja és egyben gólkirálya pedig az a Munir El Haddadi volt, aki azóta bemutatkozott az FC Barcelona felnőtt csapatában. Tavaly a négyes döntőbe a Real Madrid, Benfica, Schalke, Barcelona négyes jutott be, idén pedig az AS Rona, a Chelsea, az Anderlecht és a Shakhtar Donetsk utánpótláscsapata. Az első elődöntőt utóbbi két csapat vívta.  

UEFA Youth League, Elődöntő
Anderlecht - Shakhtar Donetsk 1-3 (0-0)
Gólszerzők: Bourard  (55.) ill. Kovalenko (76., 87.), Arendaruk (80.)
Sárga lap: Bourard (16.), Mangal (65.), Leemans (79.) ill. Arendaruk (70.)

Anderlecht: Svilar - Denayer, De Medina, Matthys, Leemans (Van Camp 88.) - Omeonga (Cools 83.), Bastien, Lukebakio, Bourard (Mangala 65.), Kawaya - Leya.

Shakhtar Donetsk: Kudryk - Hladchenko, Matviyenko, Sahutjin, Kyryukhantsev - Pikhalonok, Vachiberadze (Fursov 90.), Shtander (Kovalenko 63.), Zubkov, Hlahola (Arendaruk 57.) - Boriachuk.

Nem rohantak fej nélkül egymásnak a csapatok, érződött a tét és az, hogy mindkét csapat szeretne a fináléba jutni, ezért pedig a biztonsági játékra törekednek, a védelem legyen rendben, legyen stabil, s onnan lehet építkezni felfelé. Többnyire mezőnyben folyt a játék, egyik sem szorította kapujához a másikat és ez látható is volt, hogy egészen addig nem fog változni, míg egyik csapat hátrányba nem kerül. Kevés lövés, kevés kísérlet jellemezte az első félidőt, a legnagyobb helyzetet pedig Boriachuk a Shakhtar Donetsk ifjú befejezőcsatára hagyta ki a 14. minutumban. Meg kell jegyezni, hogy a gólkirályi címért egy Chelsea és egy Anderlecht játékos van versenyben, mindketten 9 gólosak voltak a negyeddöntőket követően. Ez a bizonyos belga titán Leya, akire úgy vigyáztak az ukrán védők, mint a hímes tojásra. A 22. percben egy lendületes ukrán kontrát nézhettünk végig, ám a visszaérő védő oldalról érkezve remekül szerelt. Bő fél óra után aztán nagyot kellett védenie a Shakhtar kapusának, egy szögletet követően Leya csúsztatott remekül. A ráadásban aztán kis híján megszerezte a vezetést a Shakhtar, ám ... egy kicsivel célt tévesztett.

A második félidőre aztán egy stílust váltó, sokkalta eltökéltebb Anderlecht érkezett, ennek pedig rövid időn belül meg is lett az eredménye. Az 51. percben még csak kapufáig jutottak a belgák, majd a kipattanót követően rendeztek tűzijátékot, négy minutummal később már rezgett a háló. Bastien szögletét a röviden Bourard csúsztatta meg, a labda pedig  a rövid felsőben kötött ki. Az ukránok edzője két gyors cserével reagált, míg a belga tréner levette gólszerzőjét, aki még az első félidőben sárgult be. Sokat mondjuk nem ért el a cserével, ugyanis a beküldött Mangala fél percen belül besárgult...! A percek aztán szép lassan csorogtak, a Shakhtar pedig egyszer csak a semmiből egyenlített, egy a védők közé belőtt labda, egy remek kilépés, s a csereként beálló Kovalenko visszahozta az ukrán reményeket. A belgák nagyon belealudtak a meccsbe, az ukrán cserék pedig ültek, Kovalenko a gólja után egy gólpasszt is kiosztott, a szintén csereként beálló Arendaruk, aki szépen pöckölte el a játékszert a kimozduló kapus mellett. A belgák kitámadtak, ennek pedig meg is lett az eredménye, a 87. percben a fellazuló védelem közepette Kovalenko tudott duplázni, ezzel lezárva a meccset, döntőbe lőve a Shakhtar Donetsket.

Leya így tehát már biztosan nem növeli góljainak a számát, Solanke a Chelsea játékosa ha gólt szerez, ő lesz a gólkirály. Ebbe a meccsbe nagyon belealuftak a belgák, ráültek a vezetésre, megnyugodtak, az eredményt pedig mindenki láthatja, olvashatja.

A másik elődöntő:
17:15 AS Roma - Chelsea (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Leya (Anderlecht) 9 gól
2. Solanke (Chelsea) 9 gól
3. Mayoral (Real Madrid) 7 gól
4. Byrne (Manchester City) 6 gól
4. El Azzouzi (Ajax) 6 gól
4. Sinclair (Liverpool) 6 gól

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése