2014. június 18., szerda

VB 2014: Életéért küzd Spanyolország, gálára váró Hollandia - előzetes

Csak úgy pörögnek a napok és a mérkőzések egymás után, zajlanak az események Brazíliában, ahol a hetedik játéknap veszi kezdetét ma. A csapatok immáron a második fordulóval folytatják, a tét pedig hatalmas, hiszen vannak akiknek esélye már most elszállhat, míg mások bebiztosíthatják továbbjutásukat a nyolcaddöntőbe. Egy biztos, a spanyol válogatott az életben maradásért száll ringbe, míg a holland szurkolók gálára készülnek Ausztrália ellen. 



B csoport: 
Ausztrália-Hollandia 18:00 (m1)
Porto Alegre, Estádio Beira-Rio
Játékvezető: Dzsamel Hajmúdi (algériai)

A hetedik napot  az első fordulóban hengerelő hollandok kezdik meg, akiktől a szurkolók nagyon sokat várnak. Az európai ország igazi futball lázban ég, mindenki arról beszél, vajon hányat kapnak az ausztrálok. Erre mondjuk mi, hogy nyugtával dicsérjük a napot, Costa Rica első körös győzelmére sem gondoltak sokan. Ausztrália az esélytelenek nyugalmával érkezhet meg a gyepre, nyomás nem lesz rajtuk, így könnyedén megpróbálhatják legjobb tudásukat nyújtani. Igaz kikaptak az első mérkőzésen Chile legjobbjaitól 3-1-re, de aki látta a meccset, az tudja, nem volt ekkor differencia a csapatok közt, s a mérkőzés könnyen alakulhatott volna másként is. Ami a hollandokat illeti, ötöt hinteni a spanyolomnak nem semmi, ám nehogy túlcsorduljon a királyság és elbízzák magukat a játékosok.

Ami a két csapat egymás elleni múltját illeti, a századforduló óta három ízben mérték össze tudásukat és bizony a hollandok egyszer sem nyertek. két döntetlen mellett egy 2-1-es ausztrál sikert könyvelhettünk el, mondhatni mumus ellen száll tehát harcba Hollandia. Persze egy tétmeccs mindig más, mint egy barátságos...

B csoport: 
Spanyolország-Chile 21:00 (m1)
Rio de Janeiro, Maracanã Stadion
Játékvezető: Mark Geiger (amerikai)

Igen jó mérkőzésnek ígérkezik a Spanyolország-Chile párharc, mely hatalmas téttel bír! Amennyiben Del Bosque tanítványai kikapnak, Spanyolország csomagolhat, és mehet haza, míg Chile egy győzelemmel a nyolcaddöntőbe lőheti magát. Az esélyek természetesen a címvédő mellett szólnak, ám a Sanchez és Vidal vezette Dél-amerikai válogatott komoly akadálynak tűnik előzetesen. 

A két válogatott a századforduló óta négy ízben is összecsapott, 2008-ban 3-0-ra diadalmaskodtak a spanyolok, majd a 2010-es világbajnokságon a csoportban 2-1-re nyert a későbbi győztes. Azóta még kétszer találkoztak, előbb 3-2-es európai siker született, legutóbb pedig tavaly szeptemberben egy 2-2-es döntetlenre futotta a felek erejéből.

A csoport: 
Kamerun-Horvátország 00:00 (m1)
Manaus, Arena Amazonia
Játékvezető: Pedro Proença (portugál)

A játéknap zárásaként az 'A' jelű kvartett második fordulója is befejeződik, Kamerun és Horvátország az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat bele. Kamerun helyzete már-már így is kilátástalan, hiszen Brazília ellen mindenképpen pontot kellene szerezniük, ha a továbbjutásban reménykednek, ma pedig csakis a győzelem az elfogadható számukra. A horvátok némileg könnyebb helyzetben vannak, hiszen az egy pont is jó lehet, ugyanis az utolsó csoportmeccsükön majd Mexikó ellen vívhatnak egy ki-ki meccset. A tét tehát itt is hatalmas lesz, esélyesebbnek pedig a horvát csapat tűnik. Mindkét oldalon lehet nagy hiányzó, kameruni részről Eto'o, míg a horvátoknál Modric játéka kérdéses.

A két csapat még soha nem találkozott egymással.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése