2014. május 15., csütörtök

Aranyhegyből trágyadomb, avagy az Anzhi históriája

Csütörtökön hivatalosan is véget ért az orosz labdarúgó-bajnokság 2013/2014-es kiírása, melynek legnagyobb vesztese az Anzhi Makhachkala, a csapat, mely nemrégen még aranyhegyként fénylett Dagesztán közepén hatalmas tervekkel, mára azonban trágyadombként "bűzölög", az együttes pedig készülhet a másodosztályra. 

A csodálatosnak induló történet 2009-ben kezdődött, mikor is az 1991-ben alapított klub megnyerte a z orosz másodosztályt és feljutott a legnagyobbak közé története során másodszor. A 2010-es szezont 11. helyen, bennmaradóként zárta a klub, ám a következő idényre hatalmas változások álltak be. Suleyman Kerimov a csapat tulajdonosa, egy ellentmondásos üzletember és egyben politikus roppant vagyonát a dagesztáni klub felvirágoztatására szentelte. 

Európa felfigyelt az egykori Szovjetunió, még ma sem túl barátságos részére, az Észak-Kaukázus legnagyobb köztársaságára, mely fénylő aranyhegyként kezdett magaslani a nyugati futballtársadalom szemében. A pénztárca kimeríthetetlennek tűnt, sztárjátékosok érkeztek, a keret egyre erősebbé vált, a csapatot erősítette játékosként, majd segítőként Roberto Carlos, Drzsudzsák Balázs pedig elképesztő összeg ellenében hagyta el Eindhovent, ahogy sokan mások is. Samuel Eto'o évi 20 millió eurós (5,9 milliárd forint) keresetével magasan a világ legjobban fizetett labdarúgójává vált, egymaga annyit keresett, mint Cristiano Ronaldo és Lionel Messi. 

A csapat első nekifutásra ötödik helyen végzett az átreformálódó és egyre erősödő orosz pontvadászatban, ám ez jócskán elmaradt a tulajdonosok elvárásától, akik bajnoki címről és nemzetközi kupasikerről álmodtak. A következő 2012/2013-as szezonban aztán bronzérmet szerzett a csapat, az Európa Ligában pedig a nyolcaddöntőben a Newcastle jelentette a végállomást. A stadion felújításra került, az ifjú labdarúgóknak pedig komplex akadémia nyílott.

Sokan úgy tartották és többször is lehetett róla hallani, hogy az Anzhi csupán egy remek lehetőség és komoly maffiapénzeket mosnak át rajta keresztül. Annak, hogy ezek alaptalan vádak-e, valószínűleg soha nem tudjuk meg tényleges mivoltját. 

Egy azonban biztos, hogy 2013 augusztus 7-én Suleyman Kerimov úgy döntött, hogy jelentősen csökkenti a csapat költségvetését, megvonja támogatásának nagy részét. Az építkezésből egy nagy bontás lett, mindenki elhagyta a klubot aki számított, a csapat pedig több pontot gyűjtött az Európa Liga csoportkörében, mint a bajnokságban féltávig. A mélyrepülést tavasszal sem sikerült megállítani, a csapat pedig utolsóként kiesett az orosz pontvadászatból. Vár állott most...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése