2013. november 10., vasárnap

Marcello Lippi történelmet írt!

Eddig is a labdarúgás történetének legsikeresebb edzői között emlegették az olasz szakember nevét, tegnap pedig egyenesen történelmet írt kínai csapatával a szakember. A Guangzhou Evergrande szombaton ugyanis történelme során először hódította el az AFC bajnokok Ligáját, melynek köszönhetően Lippi lett az első edző, aki két különböző kontinensen is megnyerte a legrangosabb kupasorozatot. 

Nem lehet véletlen, valamit nagyon tud ez az ember, hiszen ahova beteszi a lábát, ott a siker virága megjelenik, felburjánzik. Ismerjük meg a szakember edzői pályafutásait és eddigi sikereit, melyből bizony akad bőven.

A 65 esztendős szakember ifjú edzőként jó pár klubnál megfordult, 1982-ben a Sampdoria ifjúsági csapatánál kezdte meg karrierjét, tanulta a szakmát, elsajátította annak minden fortéját és ami a legfontosabb kialakította önmagát, az edzőt Marcello Lippit! 

Sikerkorszaka 1994-ben kezdődött meg, mikor is kinevezték őt a Juventus kispadjára. A csapatot egészen 1999-ig irányította és ez idő alatt három bajnoki címet, egy olasz kupát és két szuperkupát nyert Olaszországban. A remek szereplés a nemzetközi porondra is kiterjedt. Igaz 1996-ban hazai környezetben nem nyert a csapat semmit sem, de ebben az esztendőben Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett a torinói csapat és edzője. Ez pedig magával vonzotta a Klubvilágbajnokságot és az Európai szuperkupát, melyet a csapat besöpört a vitrinbe.

Egy sikertelen szezon az Internazionale kispadján, majd pedig következhetett a Juventus kispadján eltöltött második periódus, mely úgyszintén sikerkorszak a klub és edző életében egyaránt. Az Öreg Hölgy 2001-2004-ig újabb két bajnoki címet és két kupagyőzelmet könyvelhetett el. A szezont követően Lippi az olasz válogatott szövetségi kapitánya  lett, a csapat pedig mint az köztudott irányítása alatt nyerte meg a 2006-os világbajnokságot.

A nemzeti csapat éléről 2010-ben leköszönt, majd két esztendőn át nem vállalt munkát, míg nem elfogadta jelenlegi csapata a Guangzhou Evergrande vezetésének felkérését és egy új világba egy új kalandba vetette magát. A csapat Kína egyeduralkodója Lippi pedig eddig mindent megnyert a csapattal, amit lehetett. Két szezon, két bajnoki cím és egy FA-Kupa győzelem, a 2013-as döntő pedig vissza van.

Ami azonban a legfontosabb tegnap az FC Seoul ellenében ők ültek fel Ázsia csúcsára és ezzel Lippi lett az első edző, aki két kontinensen is megnyerte a legrangosabb sorozatot. Egy igazi edzőlegenda!

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése