2013. január 23., szerda

Afrika kupa:Megvannak az "A" csoport első góljai, a házigazda örülhetett, Angola búslakodhat

Az első fordulóban egyik fél, sem a házigazda Dél-Afrika, sem pedig Angola csapata nem tudta megszerezni a három pontot, mindkét csoportmeccsen egy 0-0-ás döntetlenre futotta a csapatok erejéből. A házigazda igen csak hosszúra nyúló gólcsendjét kívánta megtörni, ugyanis utóbbi három meccsükön nem tudták bevenni az ellenfelek kapuját. A találkozó kérdése az volt, mely csapat  szerzi meg a három pontot és tesz óriási lépést  a negyeddöntő felé.  

Igen jó hangulat fogadta a csapatokat a stadionban, ez köszönhető persze annak, hogy a házigazda lépett pályára. A találkozó első kísérletére a 3. percig kellett várni, Mateus az angolaiak középpályása próbálkozott, lövése azonban célt tévesztett. A 10. percben könnyen megszerezhette volna a vezetést a hazai csapat, ám Khumalo egy szabadrúgást követően elkésett az érkező labdáról. A mérkőzésen az irányítást Dél-Afrika ragadta magához, Angola inkább kontrákra rendezkedett be. A 18. percben Lama az angolai kapus halászott el a hazai támadó elől egy labdát.  A félidő feléhez érkezve a hazai nyomás nőtt, ám a várva várt találat nem jött, Angola szinte végig védekezésre kényszerült. 

A 30. percben megszerezték a vezetést a hazaiak, egy elvégzett szabadrúgás után az egyik angolai védő gyertyát fejelt, a labdára pedig Sangweni érkezett és kapásból mintegy hét méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0). A nyomás tehát góllá érett, megvan a csoport első gólja! A gólt követően Parkerék még magasabb fokozatra kapcsoltak, mondhatni megjött az étvágy, Angola pedig nem igazán tudta felvenni ezt az iramot.
Ez mind labdabirtoklásban (63-37), mind pedig lövésekben megmutatkozott (9/1; 2/0) állt a statisztikákban a 38. minutumban. A 40. percben egalizálhatta volna az eredményt a vendég csapat, egy előre vágott labdára startolt Manucho, ám Khune a hazaiak kapusa jól mozdult ki és fejelte el a labdát a tizenhatoson kívül.

A félidő végére felpörögtek az események, előbb Manucho lőtt el egy labdát csúnyán kapásból, ám nagy lehetőség volt, majd pedig a túloldalon Parker próbálkozott. A vezetést megduplázhatta volna Dél-Afrika, egy beadást követően Lama csak beleütni tudott a labdába, ami a kapu előterében settenkedő hazai játékos fejére pattant, de nem tudta irányítani a fejest, így az a háló tetején kötött ki. 

A félidőben mindkét mester egy helyen változtatott csapatában. Az 52. percben Angola eddigi legnagyobb helyzetét hagyta ki egy visszagurított labdát 12 méterről lőhetett meg Manucho, a labda azonban pont oda ment ahol Khune állt. A másik oldalon az 55. percben Lama volt a főszereplő, a bal alsó sarokból tornázta ki Furman gyengéd, de annál pontosabb lövését, óriási mentés a kapustól!  

Óriási "vihar" a pályán, a neve Majoro aki négy perccel korábban állt be. Egy félpályáról kapott labdával végigment a szélen, az alapvonalnál beverekedte magát, majd pedig a kapus lába között szinte lehetetlen szögből a kapuba gurított (2-0). A második  játékrészben egyébként többet birtokolta a labdát Angola, de a labdát nem sikerült a hálóba juttatniuk. A labdabirtoklás szinte kiegyenlítődött, de ezt a sportot bizony gólra mérik.

A 73. percben akár jöhetett volna a harmadik hazai találat is, de Majoro a kapu mellé pörgette a beadást. Egy szabálytalanságot követően ígéretes helyről végezhetett el szabadrúgást az angolai Gilberto, lövése azonban a sorfalról szögletre pattant. Az utolsó tíz perc kezdődött, mikor a hazaiak hosszú percek óta saját térfelükön nyomozták a labdát. A 84. percben Manucho fejelhetett teljesen üresen, erőtlen próbálkozása azonban Khune kezében landolt. A rendes játékidő vége előtt majdnem öngólt szereztek a hazaiak, de Khune sikeresen lehúzta a labdát, a kontrából pedig Majoro mehetett, emelése a kapu fölé szállt. Nem sikerült a szépítés Angolának, a házigazda győzelmével nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutásért.

Dél-Afrika - Angola 2-0 (1-0)
Moses Mabhida Stadion, Durban
Vezette:  Koman Coulibaly
Dél-Afrika: Khune – Masilela, Khumalo, Sangweni, Ngcongca – Parker, Furmas, Mahlangu ( Letsholonyane 46.), Phala  – Mphela (Manyisa 78.), Rantie (Majoro 58.)
Angola: Lama – Lunguinha, Dany Massunguna, Bastos, Pirolito – Guilherma (Amaro 85.), Geraldo (Djalma 46.), Dede (Gilberto 65.) , Mateus , Miguel – Manucho
Gólszerző: Sangweni (30.), Majoro (62.)
Sárgalapok: Dany Massunguna (50.)

A csoport állása: 1. Dél Afrika (2-0) 4 p. 2. Marokkó (0-0) 1 p. Zöld-foki köztársaság 1 p. 4. Angola (0-2) 1 p

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése