2013. január 23., szerda

Afrika kupa: Véget ért a csoportkör első fordulója, íme a statisztikák

Tegnap este véget ért az első forduló az Afrikai nemzetek kupáján ami a csoportkör küzdelmeit illeti. A mai napon már a második körrel dübörög tovább az "A" jelű négyes. Ami viszont ennél fontosabb, minden csoportkör után csinálunk egy statisztikai összegzőt, kiemeljük a torna eddigi érdekességeit, mérkőzések, gólátlag, góllövőlista... 

A 29. alkalommal megrendezett kontinensviadal első fordulója nem a góldússágáról lesz elhíresült. A négy csoportban megrendezett nyolc mérkőzésen csupán 13 gól esett, ez pedig meccsenkénti 1,62-es gólátlagot jelent, ami nagyon alacsony.

Ami az "A" jelű kvartettet illeti, a szurkolók eddig még gólt sem láthattak. A többi csoportban azért jobb a helyzet, ott pár gól potyogott. A legtöbb találatot hozó meccs szám szerint négy gól a Ghána-Kongói DK találkozó volt, mely 2-2-es végeredménnyel zárult. Ez azt jelenti, hogy a gólok 30,7 százaléka ezen a meccsen esett.

Az eddigi 8 mérkőzésen 5 döntetlen született és mindössze csak 3 alkalommal dőlt el a három pont sorsa. Fontos megjegyzendő, hogy a mérkőzések felén a végeredmény az utolsó hat percben dőlt el, több alkalommal a hosszabbításban. A "D" csoportban Tunézia és Elefántcsontpart is az utolsó pillanatok rúgta a három pontot jelentő találatot, míg Burkina Faso a hosszabbítás ötödik percében énekelte ki a sajtot és a három pontot Nigéria szájából. 

Ami a nézőszámot illeti a tegnap esti Tunézia-Algéria meccs kivételével minden meccsről megvannak az adatok. A legkevesebben az Elefántcsontpart-Togo meccsre voltak kíváncsiak, míg a nézőcsúcs a hazai együttes nyitómeccsén volt a legmagasabb, mintegy 50 ezren látták a helyszínen a meccset.

A torna eddigi átlagnézőszáma: 16312 néző/ mérkőzés (Nem valami nagy szám...)
Meccsenkénti gólátlag: 1,62 gól/ meccs

Az eddigi nyolc meccsen 29 sárga lap és 2 piros lap került kiosztásra. Ez meccsenkénti 3,87-es lapátlagot jelent, ha a sárga és piros lapokat egybe vesszük.

A játékvezetők eddig két büntetőt ítéltek meg, ebből egyet értékesítettek, egyet pedig kihagytak.

A góllövőlistán csupa egy gólos játékosok találhatóak, dupláznia senkinek nem sikerült az első körben.
Góllövőlista: 1 gólos: Alain Traoré, Gervinho, Yaya Touré, Dieumerci Mbokani, Trésor Mputu, Adane Girma, Emmanuel Agyemang-Badu, Kwadwo Asamoah, Seydou Keita, Emmanuel Emenike,  Jonathan Ayité, Collins Mbesuma

A csoportok jelenlegi állása:

A csoport: 1. Dél Afrika (0-0) 1 p. Angola (0-0) 1 p. Marokkó (0-0) 1 p. Zöld-foki köztársaság 1 p.

B csoport: 1. Mali (1-0) 3 p. 2. Ghána (2-2) 1 p. Kongói DK (2-2) 1 p. 4. Niger (0-1) 0 p.

C csoport: 1. Burkina Faso (1-1) 1 p. Etiópia (1-1) 1 p. Nigéria (1-1) 1 p. Zambia (1-1) 1 p.

D csoport: 1. Elefántcsontpart (2-1) 3 p. 2. Tunézia (1-0) 3 p. 3. Togó (1-2) 0 p. 4. Algéria (0-1) 1 p. 

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése