2015. december 17., csütörtök

Klub-vb: Kiütéses győzelemmel finalista a Barca

Az FC Barcelona jutott a fináléba, avagy megvan a River Plate ellenfele a FIFA Klubvilágbajnokság idei kiírásában. Iniesta gyakorlatilag csukott szemmel, zseniálisan osztogatott, míg Suarez mesterhármassal végezte ki Ázsia legjobbját. Messi és Neymar hiányában is van élet! 

FC Barcelona - Guangzhou 3-0 (1-0)
Helyszín: Yokohama, Nemzetközi Stadion: 72327 néző; Vezette: J. Aguilar (salvadori)
Gólszerzők: Suarez (39., 50., 68.-büntető) ill. -
Sárga: - ill. Feng Xiaoting (16.)
Kiállítás: - ill. -

FC Barcelona: Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba (Adriano 76.) - Busquets, Rakitic, Iniesta (Samper 81.) - Sergi Roberto (Sandro 72.), Suárez, Munir. Vezetőedző: Lius Enrique

Guangzhou: Li Shuai - Zheng Zou (Li Xuepeng 35.), Kim Y.J., Feng Xiaoting, Zhang Linpeng - Zheng Zhi, Paulinho, Huang Bowen, Zheng Long (Yu Hanchao 56.) - Goulart, Elkeson (Gao Lin 67.). Vezetőedző: Luiz Felipe Scolari

Mondani sem kell, hogy a torna és az elődöntő toronymagas favoritjának az az FC Barcelona számított, mely legutóbbi három tétmérkőzését egyaránt csak döntetlenre tudta hozni. Sok jó előjele nem volt a mérkőzésnek katalán szempontból. Neymar a sérültek listáját erősítve utazott el, míg Messi az éjszaka folyamán rosszul lett, vesegörcse volt. Előbbi a padon kapott helyet, míg utóbbi helyzetéről egyelőre nem sok információt kaptunk. A kezdő sípszó előtt volt fogadóiroda, mely 26-os pénzt fizetett kínai győzelem esetén. Egy dolgot azonban mindenképpen fejben kellett tartani, a Guangzhou csapatát egy olyan rutinos róka trenírozza, mint Luiz Felipe Scolari, csapatának pedig egy igen veszélyes brazil szekciója van. Sok volt a kérdőjel, végezetül aztán szép lassan mindenre választ kaptunk.

1. félidő: Két hiányzó csillaga (Neymar, Messi) nélkül is roppant magabiztosan kezdte a találkozót az FC Barcelona, mely gyakorlatilag labdához sem engedte ellenfelét az első tíz percben. Nyilvánvalónak tetszett, hogy Elkeson és Goulart csakis kontra révén kerülhet majd helyzetbe , Scolari csapata pedig megmutathatja, hogyan tud védekezni a tizenhatosa előterében. A 16. percben aztán rendkívül jó helyről végezhetett el szabadrúgást a katalán csapat, ám Rakitic a sorfalba lőtt, komolyabb helyzet nélküli első negyedórán voltak túl a csapatok. A játékrész felénél aztán Iniesta adott zseniális labdát, Munir léphetett ki egy az egyben, Li Shuai azonban olvasta ezt, remekül lépett ki, s testtel hárítani tudott. Fél óra elteltével újra Munir kerül helyzetbe, meglehetősen tisztán fejelhetett, ám a labda a kapufa bal oldali vasa mellett hagyta el a játékteret. A katalánok támadógépezete Messi és Neymar hiányában közel sem emlékeztetett egy kreatív sorra, a mérkőzés képe elég egyhangú volt, az események azonban a játékrész zárására felpörögtek. A 35. minutumban előbb Zheng Zou szenvedett horrorisztikus sérülést egy test a test elleni párharc után, lába esés közben a teste alá fordult, s rendellenes formációt vett fel. A 39. percben aztán talpra ugrott minden katalán szurkoló, Rakitic távoli lövését Li Shuai csak kipattanó árán tudta hárítani, a labdára Suarez lecsapott és a kapuba lőtt (1-0). Ezt követően némileg beszorult a Barca, sőt Elkeson kis híján az egyenlítést is megszerezte, csúsztatott fejesénél Claudio Bravo mutatott be bravúros védést. Szűk, egy gólos katalán előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe. 

2. félidő: A félidőben egyik mester sem változtatott, Suarez pedig gyorsan megduplázta a Barca előnyét, Iniesta löbbölését mellel tette maga elé, majd lőtt a kapuba, s bár Li Shuai  belekapott a játékszerbe hárítani nem tudott (2-0). Az első játékrészben masszívnak számító kínai védelem egyre inkább megbomlott, egyre többször kerültek lövőhelyzetbe a Barca játékosai, s több ízben a védelem mögé tudtak kerülni. A 67. percben aztán Munir elé léptek be szabálytalanul a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, Suarez pedig feliratkozott egy újabb góllal, immáron mesterhármasnál járt (3-0). Az embernek olyan érzése volt, hogy Enrique csapat ezt a mérkőzést félgőzzel húzza be, a végjáték már csak formalitásnak ígérkezett, Munir, Samper vagy éppen Sandro számára pedig további bizonyítási lehetőséget adott. Bár több helyzet és lövés is akadt még a meccsen, több gól nem született, a katalánok magabiztos játékkal jutottak a fináléba.

A bronzmeccset és a finálét egyaránt vasárnap rendezik!
A 3. helyért: Hiroshima - Guangzhou
A döntőben: River Plate - FC Barcelona

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése