2014. június 15., vasárnap

VB 2014: Pályán a franciák, bemutatkoznak Messiék! - előzetes és stadionmustra

A vasárnapi nap folyamán tovább robog a labdarúgó-világbajnokság. A negyedik játéknap veszi kezdetét és újabb hat együttes mutatkozik be, többek között a franciák és az argentinok. Ott lesz a pályán minden bizonnyal az egyetlen magyar érdekeltségű játékos, a bosnyákok Messi fogójának kikiáltott Besic. Nem utolsó sorban pedig három új stadionnal is megismerkedhetünk. Eddig a góltermésre nem volt panaszm nem úgy a játékvezetésre, reméljük előbbivel továbbra sem lesz gond, utóbbi pedig javuló tendenciát mutat majd.


E-csoport:
Svájc-Ecuador 18:00 (m1)
Brazíliaváros, Nemzeti Stadion
Játékvezető: Ravshan Irmatov (üzbég)

Az E-csoport első mérkőzésén Svájc és Ecuador csap össze, a két válogatott még soha nem találkozott egymással, így ez már most történelmi meccsként könyvelhető el. Az oddsmesterek az európai csapatot tartják esélyesebbnek, ám összességében egy szoros mérkőzésre lehet számítani. Ottmar Hitzfeld tanítványainak jól sikerült a felkészülés, Peru és Jamaika ellenében győzelmet tudnak felmutatni, míg Horvátország ellenében egy négy gólos döntetlent. Reinaldo Rueda tanítványai igaz nem nyertek mérkőzést, de eredményeik figyelemreméltóak. Igaz kikaptak Mexikótol, de Hollandiával és Angliával leikszeltek, ami figyelmeztető jel lehet, leírni nem szabad őket semmi képen sem.

A mérkőzést a Brazíliavárosban helyet foglaló Nemzeti Stadionban rendezik meg, melynek befogadóképessége 70042 férőhely, ezzel pedig a torna második legnagyobb létesítménye.




E-csoport:
Franciaország-Honduras 21:00(m1)
Porto Alegre, Estádio Beira-Rio
Játékvezető: Sandro Ricci (brazil)

Az E-csoport másik mérkőzésén Franciaország és az esélytelenek nyugalmával érkező Honduras csap össze. A két válogatottnak ez lesz az első egymás ellni fellépése, így csakúgy, mint a másik csoportmeccs ez is történelmi momentumnak mondható, már a meccs előtt. A találkozó egyértelmű esélyese a gall csapat, az oddsmesterek egyes helyeken 13 vagy a feletti oddsot is adnak az esetleges hondurasi sikerért, de a döntetlen is 5 feletti szorzóval bír. Didier Deschamps tanítványai idén még nem szenvedtek vereséget, barátságos meccsen legyőzték Hollandiát, míg a felkészülés során a Paraguay elleni döntetlent leszámítva 4-0-val átgázoltak Norvégián, míg Jamaika egy nyolcast kapott Benzema remeklésének tükrében. Ellenben Honduras mind a törököktől, mind pedig Izraeltől igen könnyedén kikapott, ám az angolok elleni döntetlenre felkapta a fejét a világ. Ebben a csoportban aki pontot veszít Honduras ellen, az sok jóra nm számíthat.

A mérkőzésnek Porto Alegre, azon belül pedig az Estádio Beira-Rio ad otthont, mely az Internacional otthona. A stadiont felújították, új tetőszerkezetet kapott, maximális befogadóképessége pedig 50287 fő.




F-csoport:
Argentína – Bosznia és Hercegovina 00:00 (m1)
Rio de Janeiro, Maracana 
Játékvezető: Joel Aguilar (salvadori)

Végül pedig az F.csoport első összecsapása, mely a kvartett résztvevőit figyelembe véve a legjobbnak ígérkezik. A Lionel Messivel felálló Dél-amerikaiak kemény fába vágják fejszéjüket, sokan úgy tartják, hogy a balkániak komoly meglepetést okozhatnak, az oddsmesterek azonban nem sok esélyt látnak egy európai bravúrra. A két együttes tavaly novemberben összemérte tudását, akkor Agüero duplájával Argentína diadalmaskodott. Ami a felkészültét illati, a bosnyákok mindhárom meccsüket megnyerték, két világbajnoki résztvevőt Elefántcsontpartot ás Mexikót is kipipálták, míg befejezésként a Santos u21-es csapatának gurítottak egy ötöst. Magyar szemnek is érdekes lehet a meccs, a Fradi játékosa Besic lehet az, aki Messit fogja majd, sokat várnak tőle. A túloldalon az argentínok egy öt meccses veretlenségi sorozatot tudnak felmutatni és csupán két felkészülési mérkőzést játszottak, igaz Szlovéniát és Trinidadot is kapott gól nélkül verték meg.

A stadiont bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, az ország és a labdarúgás ékköve a Rio de Janeiroban helyet foglaló Maracana, melyet még az 1950-es tornára építettek és legendás hangulattal bír, bírt, ugyanis a FIFA szigorú szabályai miatt az álló szektorokat eltüntették, ami sokak szerint nagy hiba volt, ugyanis megvolt a maga brazilos varázsa. jelenleg csupán 79 ezren férnek be, korábbi feljegyzések szerint az 50-es döntőn, a régi stadionban közel 200 ezer ember volt jelen. Igen groteszk, hogy a Maracana nyitómeccsén pont Argentína lép majd pályára, a létesítmény ad majd otthont a torna döntőjénak.




Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése