2013. június 15., szombat

Neymar bomba és fél gőzzel aratott háromt gólos brazil győzelem

A Brazília-Japán találkozóval kezdetét vette a 2013-as Konföderációs Kupa! A csapatokat fantasztikus hangulat és majdnem teltház fogadta, ám a nyitóbeszéd már nem aratott túl nagy sikert, jött az első hidegzuhany. Először nem lehetett tudni, hogy Sep Blatter, vagy a brazil elnök asszony kapja a hatalmas füttykoncertet, aztán nyilvánvalóvá vált, hogy főleg a politikának és az elnöknek szólt a füttykoncert. A Japán himnusz nagyobb sikert aratott, mint Brazília elnökének beszéde, de ebbe ne menjünk bele, tán írunk is róla egy cikket a későbbiekben. A többi már csak a csapatokon múlott... 

Igazán fergeteges mozdulattal vette kezdetét a torna, már a harmadik perc elején nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy gól nélküli nyitómeccset láthatunk, hiszen Neymar óriási bombagólt szerzett, csak úgy kipókhálózta a jobb felsőt, miután Fred lekészített labdáját kapásból kegyetlenül jól eltalálta. (1-0).

A folytatásban megérkezett a pályára Japán csapata, ezt egy Honda szabadrúgással tudatta a vendég gárda, a labda nagyon kellemetlenül pattant meg Cesar előtt, de sikerült hárítania. Pár perccel később szintén Honda volt főszerepben, egy beadást követően ő lőhetett kapásból, ám "lövése" nem talált kaput. Neymar minden egyes labdaérintését óriási ováció fogadta, nem kérdés, ki a közönségkedvenc. Ellenben Hulk, akit a  még ki is fütyült a népes publikum, mely, inkább Felipe Melo személyét látnák szívesebben a pályán.

Negyed óra elteltével kijelenthettük, hogy  Brazília átvette az irányítást, japán pedig többnyire kontratámadásokra rendelkezett be, illetve ennyit engedett nekik a házigazda. Újabb lövés ennek ellenére ismét japán részről jött, és ezúttal is Honda próbálkozott távolról, lövése kellemetlen volt és ki is pattant Cesar kezéből, de érkező nem volt. A 21. minutumban Hulk kényszerítőzött remekül, majd tört be a büntetőterületen belülre, a középre passzolt labdát azonban nagy nehézségek árán, de kikotorta a japán védelem. Ilyen megmozdulások kellenek és Hulk is megszerettetheti magát a szurkolókkal.

A következő percekben, egyre visszafogottabbá váltak a felek, mondhatni ahogy haladtunk a félidő felé, a színvonal úgy csökkent. Kósza lövés, egyik , gyenge beadás a másik oldalon. A braziloknak láthatóan nem ízlett a japán csapat kilenc emberrel való védekezése, nem tudták belecsempészni a játékba az ütemet, a kellő ritmusváltásokat. A 36. perc elején odáig jutottunk, hogy a védelem hazaadta a labdát tanácstalanságában, ez pedig a lelátón füttykoncertet váltott ki. Hiába, a brazil "szakértő" közönség más csak ilyen. Egy perccel később 30 méterről  végezhetett el szabadrúgást a Selecao, a labdát Neymar gurította le, Hulk pedig elemi erővel meglőtte azt, de Honda közbeugrott. 

A 40. percben Hulk csinálta meg a cselt védőjével szemben, majd lőtt kapura, mely az oldalháló csúcsánál csapódott, nem sok választotta el a kapufától, illetve a keresztléctől, viszont az állás továbbra is 1-0 maradt. A Manchester United sztárja Kagawa igen szürkén játszott az első játékrészben, szinte hallani sem lehetett a nevét a kommentátortól. A hajrára igen csak felpörögtek a hazaiak, egy kontratámadás végén Neymar hozta helyzetbe Fredet, aki célba vette a bal alsót, Kawashima azonban bravúrosan hárítani tudott. Nagyon közel álltak a második gólhoz a brazilok. A hosszabbításban még Neymar kapott egy csomagot, Hasabe pedig egy sárgát a játékvezetőtől. A megítélt szabadrúgást David Luiz végezte el, a lövés pedig felpattant a sorfalon, így veszélytelenné vált. Egy gólos előnnyel vonulhattak az öltözőbe Cesarék.

A második félidő japán fogadkozással és brazil góllal kezdődött. A játékszert Paulinho juttatta a kapuba, nevét a közönség hosszasan skandálta (2-0). A két gólos előny tudatában igen visszavettek a brazilok, akik azért eddig sem sziporkáztak, mondhatni félárboccal ellabdázgattak. Ez nonszensz, hiszen a közönséget ki kell szolgálni, illetve nem igazán van a csapatban senkinek sem bérelt helye. A közönség a 60. perc tájékán megunta a tétlenséget és Lucas Moura nevét kezdte el skandálni, jelezvén a kapitány felé a nép akaratát.

A 64. percben Neymar hergelte a közönséget, hogy szurkoljanak, igen ám, de ahhoz a pályán is mutatni kellett volna valamit. A 68. percben sok katalán és brazil szurkoló kaphatott a fejéhez, mikor is Neymar a földön maradt egy rossz talajfogást követően. Rövid ápolás után azonban nagy ováció közepette tért vissza a pályára. A második játékrész első japán lehetőségére a 71. percig kellett várni, ekkor Honda végezhetett el szabadrúgást 26 méterről, a megpattanó labda pedig Maeda elé pattant, aki 15 méterről lőhetett, de laposan pont oda tartott a labda ahol Cesar állt.

A 74. percben teljesült a nép akarata, pályára lépett Lucas Moura, ám ezt a húzást is füttykoncert köszöntötte, hiszen Neymar helyére érkezett. Ezt a cserét követte Huk és Hernanes cseréje, a közönség vegyesen fogadta a Zenit támadójának cseréjét, ki tapsolt, ki pedig fütyült.

A 80. minutumban Fred fejelhetett szitán egy szögletet követően, de a labda rendesen kaput tévesztett. Ez volt a támadó utolsó mozzanata, helyére Jo érkezett. A második játékrészre egyértelműen rányomta a bélyegét Paulinho korai gólja, a hazaiak megelégedtek a két gólos vezetéssel és fél gőzzel játszottak, míg japán így sem tudott ficánkolni. A 86. percben az ég is leszakadt, elkezdett ömleni az eső, a zuhany kicsit korábban jött, mint arra a játékosok számítottak. A slusszpoén a végére maradt, a hosszabbításban Oscar ficánkolt, majd pedig hozta ziccerbe Jo-t,aki nem teketóriázott és tologatott, egyből a kapuba gurított, ezzel pedig beállította a végeredményt (3-0).

'A' csoport 1. forduló
Brazíliaváros, Estádio Nacional
Brazília - Japán 3-0 (1-0)
Brazília: Julio Cesar - Marcelo, Davvid Luiz, Thiago Silva, Dani Alves - Oscar, Gustavo, Paulinho - Neymar (Lucas Muora 74.), Fred (Jo 81.), Hulk (Hernanes 75.)
Japán: Kawashima - Uchida, Yoshida, Konno, Nagatomo - Endo (Hosogai 77.), Hasebe - Kiyotake (Maeda 51.), Honda, Kagawa - Okozaki
Gólszerzők: Neymar (3.), Paulinho (48.), Jo (90+3.) ill. -
Sárgalapok: - ill. Hasabe (45.)
Kiállítás: - ill. -

A csoport állása:
1. Brazília 1 0 0 0 3-0 3 pont
2. Mexikó 0 0 0 0 0-0 0 pont
3. Olaszország 0 0 0 0 0-0 0 pont
4. Japán 1 0 0 1 0-3 0 pont

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése