2013. május 2., csütörtök

EL: Elmaradt a svájci csoda, finalista a Chelsea

Csütörtök késő este Európa Liga elődöntő visszavágót rendeztek London városában, azon belül pedig a Stamford Bridge gyepén a Chelsea fogadta a Basel együttesét.  Az első félidő lefújásának pillanatában teljesen nyitottá vállt a párharc, ám egy tíz perces hazai henger mindent eldöntött, a találkozó vége könnyed játékot  hozott. Ezzel finalista a Chelsea!

Nem tétlenkedtek a vendégek, mindjárt az első minutumban egy Steller lövés nyitotta a találkozót. Az első hazai helyzetre a 8. percig kellett várni, ez azonban igazi ziccer volt, mely a kapufán csattant Lampard lövését követően. A kipattanót Moses gyűjtötte be, aki az első gólt szerezte múlthéten, most azonban lövése gyatrára sikeredett, így Sommer a vendégek hálóőre magabiztosan hárított. Ahogyan arra számítani lehetett, a Basel felvette a kesztyűt és nem állt be kontrákra, így pedig nagy tér nyílt a hazai támadások előtt. A 18. minutumban Sommer mutatott be óriási védést , miután Torres eresztett meg egy lövést, mely igen csak a bal alsóba tartott. Két perccel később Hazard suhintott meg egy távoli lövést, de középre ment és erős sem volt benne, így a hálóőr kezében pihent meg a játékszer.

Átléptünk az első játékrész második felébe, a Basel pedig még nem tudott felmutatni kaput eltaláló lövést, a hazai védelem nagyon hatékonyan állította meg a svájci támadásokat. Ezt követően két vendég lövés is zúdult Cech kapuja felé, azonban Streller és Stocker lövése is elzúgott a ketrec mellett. A 31. percben remek támadást vitt végig a hazai együttes, melynek végén Ramires lőtte kapura a középre visszagurított gurított labdát, de Sommer bravúrosan fogta azt. A 40. percben Salah lövését hárította Cech bravúrosan, a kipattanót pedig Stocker lőtte egy blokkoló védő vállára. A vendégek reklamáltak, a síp viszont néma maradt, jó döntést hozott a bíró azzal, hogy nem ítélt tizenegyest. Egy perccel a félidő vége előtt Torres csalezte magát lövőhelyzetbe, majd megmutatta, milyen az a jó lövés bedobás szisztéma. Amikor már a fél nézőtér a büfénem állt, lecsapott a svájci gépezet. A hosszabbításban Stocker adott remek labdát, a ziccerbe kerülő Salah pedig magabiztosan lőtte a labdát a hálóba, ezzel 0-1-el vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

A második félidő harmadik percében egy Elneny lövéssel jelezte a Basel szándékát, a löket viszont csúnyán fölszállt. Csakúgy, mint az első meccsen most is azt lehetett érezni, hogy félgőzzel robog a Chelsea, míg a Basel sokkal motiváltabb. De elég egy rövidzárlat! Az 50. percben Lampard lövését követően a kipattanót Torres pofozta a kapuba lesipuskás módjára (1-1). Két perccel később pedig egy szintén lecsorgó labdát lőtt a hálóba Moses, ezzel pedig pillanatok alatt nagyot fordult a világ (2-1).

Innentől egyértelmű volt a felállás, a Basel kénytelen volt támadni ezzel pedig feladni védekezését, hiába rejtegette ez önmagában egy esetleges nagy kiütést, ilyenkor nincs más lehetőség. A 60. minutumban jött is a harmadik hazai gól, David Luiz ragasztotta a labdát a bal felső sarokba mintegy 22 méterről. A labda valami fantasztikus ívet írt le, ez a szezon EL találata is lehet akár (3-1). 

Teljesen szétesett a Basel, a Chelsea könnyed kontrákat vezethetett, a 62. percben Hazard lövése kerülte el Sommer kapuját. A 64. minutumban majdnem ott volt a második vendég gól, Frei lövése a keresztlécet találta el elemi erővel, Cech csak nézte az esetet. A találkozó színvonala leült, igazi foit nem sokat láthattunk a meccsen, de a Chelsea megmutatta, milyen az, ha ütemet vált és odateszi magát. A percek csak úgy peregtek, az eredmény pedig nem változott, a levegőben érezni lehetett a beletörődöttség illatát. A találkozót egy Torres lövés zárta, az eredmény azonban nem változott. Finalista a Chelsea!

Chelsea-Basel 3-1 (0-1)
Gólszerzők: Torre (50.), Moses (52.), David Luiz (60.) ill. Salah (45+1)
Sárgalapok: Azpilicueta (54.) ill. Schar (67.), Steinhofer (69.), Die (88.)
Kiállítás: - ill.-

Továbbjutott: A Chelsea 5-2-es összesítéssel, kettős győzelemmel.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése