2013. november 5., kedd

Még az Ural is! - az orosz másodosztály küszöbén az Anzhi

Pár éve pénzfelhőként robbant a köztudatba, illetve az európai labdarúgásba az Anzhi Mahachkala, mely nem titkolt szándékkal (orosz bajnoki cím és Bajnokok Ligája győzelem) összevásárolt neves játékosokat és szakembereket. A várt siker azonban elmaradt, nyáron pedig szétesett a dagesztáni futballhatalom, mely napjainkban azért küzd, hogy bennmaradhasson az orosz bajnokságban. 

Euró százmilliók cseréltek gazdát, a csapatot irányította Guus Hiddink és olyan neves játékosok érkeztek, mint például Eto'o, aki a világ legjobban fizetett játékosává vált az orosz csapatnál évi 20 millió eurós keresetével. Ha elmélyedünk a nevekben, akkor a következőt láthatjuk: Willian, Roberto Carlos, Boussoufa, Samba, Lassana Diarra, Zhirkov, na és persze Dzsudzsák Balázs.

Hiába volt jó a keret és adottak az anyagi lehetőségek, az átütő eredmény minden esztendőben elmaradt az orosz bajnokságban, a csapat pedig még a Bajnokok Ligája csoportkörébe sem jutott el, csupán az Európa Liga habjait szelte, ahogyan teszi ezt az idei szezonban is.

Nyáron aztán valami megváltozott és gyökeres változás vette kezdetér. A csapat kiárusította szinte minden értékét, kerete pedig megmaradt egy középszerű csapatnak. Ekkor sokan azt mondták, idézem egy újságíró kollégámat - "Ahogyan arra számítani lehetett, Dagesztánban megszűnt a maffiapénz átmosása, ez pedig a labdarúgás végét jelentette. Figyeld meg barátom, az Anzhi éveken belül eltűnik az európai labdarúgásból".

Ekkor bólintottam egyet és azt mondtam - "Ne viccelj, egy jó középcsapatnak csak megmaradnak!"

Nos, nekem sem lett igazam, sőt a kolléga számítása is sokkal hamarabb bekövetkezett, mint arra ő maga gondolt. Hagyatkozzunk a száraz tényekre, mely szerint félszezonnál, akkor, mikor mindenki játszott már mindenkivel, az Anzhi hátulról nézi a mezőnyt úgy, hogy még győzelmet sem tudott aratni!

A gárda lejátszott 15 mérkőzést, ebből pedig egyet sem tudott megnyerni, mérlege 6 döntetlen és 9 vereség, míg gólarányuk 12-27-es és holtversenyben az Ural együttesével a legtöbb gólt kapták.  Apropó Ural, a két együttes a hétvégén mérte össze tudását, a találkozó pedig kiesési rangadónak számított, hiszen az utolsó és az utolsó előtti mérte össze tudását. Az Anzhi hazai pályán ezen a meccsen is ki tudott kapni 1-0-ra...

Nincsen tehát könnyű helyzetben Gadzhi Gadzhiyev együttese, az Anzhi játékosokat már kísérti a másodosztály szele. Egy szerencséjük lehet, hogy vannak hasonlóan rosszul szereplő csapatok, így a hátsó szekcióból pár győzelemmel ki lehet törni.

Végül pedig nézzük az Anzhi idei szereplését, a csapat hattyúdalát:
Anzsi - Ural 0-1
Kuban - Anzsi 2-0
Anzsi - Szpartak Moszkva 0-1
Kazan - Anzsi 5-1
Anzsi - Amkar 2-2
CSZKA Moszkva - Anzsi 0-0
V. Novgorod - Anzsi 2-1
Tom Tomszk - Anzsi  2-2
Terek - Anzsi 1-1
Anzsi - Krasznodar 1-2
Zenit Szentpétervár - Anzsi 3-0
Anzsi - FK Rosztov 0-1
Samara - Anzsi 1-1
Dinamo Moszkva - Anzsi 2-1
Anzsi - Lokomotiv Moszkva 2-2

A csapat múlt héten az Orosz Kupából is kiesett, a másodosztályú Alania, azaz Priskin Tamás csapata jutott tovább. Kíváncsian várjuk a folytatást és azt, mikor, illetve ki ellen lesz meg az első győzelem.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése