2012. április 26., csütörtök

A 70-es évek Somogyszili Aranycsapata




Pár nappal ezelőtt papám, Őszi József egyik szekrényében kutakodtam és kezembe került egy régi fekete-fehér fénykép, melyen egy focicsapat szerepelt. A képet gyorsan végigvizslatva annyit tudtam megállapítani, hogy keresztapám Őszi László szerepel rajta, tehát minden bizonnyal egy régi Somogyszili csapatképre bukkantam. Egyből arra gondoltam, hogy kiderítem kik is szerepelnek a  sárguló fotón, milyen csapat is volt ez, s fűződik-e hozzá valamilyen érdekes történet.


A képet faterom e-mailben  továbbította Lesz Gyulának, aki egykoron Somogyszil lakója, az iskola igazgatója volt, illetve ő is szerepel a képen, mint a csapat tagja. Reméltük a kép rengeteg emléket elevenít fel és megtudhatjuk, mi is történt azokban az időben.

A válasz megérkezett így tollat ragadtam, hogy közzé tehessem a csapat történetét.

A kép 1970. július végén, Kaposváron a régi Dózsa pályán készült, -  ma a Rendőr főkapitányság található a helyén, a Szent Imre utcában. A képen az akkori Somogyszili ifjúsági csapat látható.

A csapat tagjai:

Álló sor: Kocsis Gyula a csapat edzője, Gazsi Ferenc, Giener László, Lesz Gyula, Vajda János, Őszi László, Tóth László, Szili István, Decsi József
Guggoló sor: Jászkai János, Hegedűs Gyula, Harangozó László, Targos Ferenc, Godina József.


Az ifjúsági csapat ebben az évben részt vett egy kupasorozatban, melyet a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség hirdetett meg „Felszabadulás Kupa” néven, a Kaposvári járás ifjúsági csapatai számára. Több fordulós kupasorozat volt ez, melyet nyáron játszottak vasárnaponként, ahol a  csapat egyre csak menetelt, míg nem a döntőben találták magukat. Az ellenfél Kadarkút ifjúsági csapata volt, mely két osztállyal feljebb játszott, így a mérkőzés abszolút favoritjai voltak. A döntőt a Dózsa pályán játszották, mely óriási meglepetést hozott, mivel Gazsi László, Őszi László és Jászkai János góljaival Somogyszil csapata hódította el a serleget 3-0 győzelemmel.

Nagy szó, hogy a mérkőzést követően Targos Ferenc kapust és Gazsi Ferenc balszélsőt meghívták a megyei ifi válogatottba.

Ám a döntőbe jutás elég kalandos módon zajlott. A " felszabadulás 25. évfordulója" emlékére Szpartakiádot rendeztek, ahol a falusi sportoló fiatalok járásonként atlétikai versenyeken vehettek részt, magasugrás, távolugrás, gránáthajítás, súlylökés, és különböző futószámokban.
A versenyt egyik vasárnap délelőtt a Dózsa pályán rendezték és az egész focicsapat részt vett rajta.
A fiúk több aranyérmet szereztek, ámde délután Somogygesztiben játszották a Felszabadulás Kupa elődöntőjét. A csapat gyorsan IFA teherautóra pattant, hogy a platón utazva hamar Gesztibe érjenek.
A bökkenő csak az volt, mikor Kaposvár határában az IFA lerobbant. Nem tudtak mit tenni az utat gyalog voltak kénytelenek megjárni (30km). A fiúk egész délelőtt atletizáltak majd pedig 30 km gyalogtúra után még várt rájuk egy kőkemény elődöntő mérkőzés. A fáradság és a kalandos út ellenére nyertek és döntőbe jutottak, melyet, - mint ismeretes - megnyertek.

Ám nem ez volt az első diadala a srácoknak, másfél hónappal korábban az Ifjúsági Kupát is megszerezte ugyan ez a csapat. Az ellenfél nem más volt, mint a Kaposvári Rákóczi ifi csapata, melyet oda visszavágós párharcban, kapott gól nélkül sikerült megverniük a Kocsis tanítványoknak, 1-0, illetve 2-0 arányban.

Sajnos ezekre az időkre már nem emlékezhet az egykori csapat valamennyi tagja, öten már nem élnek a képen látható szereplők közül.

Ennyit sikerült kiderítenem erről a képről.
Remélem az ifjú nemzedék számára egy olyan történetet sikerült elmesélni melyről nem is tudtak nem is hallottak még. Valamit remélem sokakban emlékeket ébresztettem fel eme kis írással.

Ha valakinek lenne, még története a csapatról az keressen, fel az osziadam91@gmail.com címen illetve szívesen fogadok másik képeket és történeteket bármely időszakból.

Szerző: Őszi Ádám
A 70-es évek elejének Somogyszili Aranycsapata

4 megjegyzés:

  1. Egy ilyen lyukacsos polóért, hely, mit nem adnék !!

    VálaszTörlés
  2. kirázott a hideg olvasás közben, nem egyszer!!

    VálaszTörlés
  3. Hello Kőszegi Dodi :) Mókás vagy linke vagy? miért rázott ki a hideg?

    VálaszTörlés
  4. Bátyám visszaemlékezése szerint, a serleg egy asztalon volt...ahogy a Rákóczisok vonultak el előtte, az egyik tréfásan megjegyezte, hogy ő akkor ezt most már el is vinné...."hát nem úgy lett". Ő a bal felső kapufa mellé vágta be a gólt.
    Decsi Lajos úgy emlékszik, hogy a Szili Pityu - álló sor, nekünk jobbról a második - végig cselezte a pályát, még a kapust is, a gólvonalon megállította a labdát és hátraordított az öreg Kocsisnak (az edző, de akkor még nem öreg), hogy berúgja-e? Az állítólag idegességében fejest ugrott valami salak kupacba...
    Amikor a cselezős részt mesélte Lajos, többen felhördültek a Luca széke kocsmában, de a mesélő állítja, hogy úgy volt, ő a saját szemével látta.

    VálaszTörlés