2015. január 22., csütörtök

Afrika Kupa: 41 éves átok tört meg Kongó

Tovább tart a gólínség az Afrika Kupa 'A' jelű kvartettjében, ahol a kora esti gól nélküli döntetlent követően a gaboniak mérkőzésén sem szakadt ki a gólzsák. Az Aubameyang vezette Gabon meglepetésre beégett, Kongó egy kósza találattal begyűjtötte a három pontot, ezzel 41 év után újfent nyert a kontinenstornán. 

Gabon - Kongói Köztársaság 0-1 (0-0)
Helyszín: Estadio de Bata, Bata
Gólszerzők: - ill. Oniangue (48.)
Sárga lap: Biyogo Poko (74.) ill.  Moubhio Ngonga (45+1.)
Kiállítás:ill. -

Gabon: Ovono - Palun, Ecuele Manga, Appidangoye, Obiang - Madinda (Mbingui 84.), Bulot (Lengoualama 89.), Ndong (Kanga 56.), Biyogo Poko, Aubameyang - Evouna. Vezetőedző: Jorge Costa

Kongó: Mafoumbi - Bissiki, Moubhio Ngonga, babele, Baudry - Bouka Moutou (Nganga 87.), Ndinga, Oniangue, Gandze (Nguessi 74.) - Dore (Malonga 75.), Bifouma. Vezetőedző: Le Roy

Hatalmad goboni kapáslövéssel indult a találkozó, a 4. percben egy visszatett labdát Bulot suhintott meg, Mafoumbi káprázatos védéssel mentett szögletre. A labda jóval többet volt Jorge Costa csapatánál, a kongói csapat igen feltoltan védekezett. A 19. percben aztán Evouna került remek helyzetbe, a kimozduló kapustól lőni nem tudott, ám belepöccintett a labdába, mely a földön fekvő védő fejéről kis híján a kapuba csorgott. Ezt követően feljegyezhettünk egy Poko löketet, mely fölé szállt, majd hosszas mezőnyjáték következett apró taktikai faltokkal vegyítve. A 41. percben Bifouma az Almeria támadója a hordágyon hagyta el a játékteret, ám szerencsére nagyobb volt az ijedelem, mint a baj. Egy minutummal később aztán Madinda hozta magát helyzetbe, lövése pedig csak centikkel ment el a kongói kapufa mellett. A hosszabbításban aztán Moubhio Ngonga a védőfalban kézzel akadályozta a labda útját, így nem jött össze a kiugratás, a sárga járt, a megítélt szabadrúgás pedig sistergősen tartott a kapura, ám túlságosan középre, így Mafoumbi hárítani tudott.

A fordulást követően aztán mint derült égből fasírt, úgy érkezett Kongó vezető találata, a 48. percben egy szögletet követően a gaboni védők egymást zavarták, a labdára pedig a csapatkapitány Oniangue csapott le, s lőtt nyolc méterről a kapuba. Van az a mondás, hogy evés közben jön meg az étvágy Oniangue hatalmas kapáslövést eresztett el az 54. percben, a gaboni kapuvédőnek egy szerencséje volt, hogy a labda középre ment. A 68. percben aztán ajtó ablak helyzetet hagyott ki Evouna, aki szinte az üres kapu mellé lőtt, a kapuvédőnek esélye sem lett volna odaérni a szélre. A 81. percre kanyarodva aztán Madinda tört be a tizenhatoson belülre, majd életerős lövése az oldalhálót érintve halt el. A végjátékban aztán Kongó teljesen beszorult, ám Gabon nem tudott nagy helyzetet kialakítani, így elmaradt az egyenlítés, a kongói csapat hatalmas meglepetésre nyert, és ezzel a csoport élére állt. Történelmi győzelem ez, ugyanis Kongó 41 esztendő után tudott ismételten nyerni a kontinenstornán sok döntetlen és vereség mezsgyéjét követően.

Az A-csoport állása:
1. Kongói Köztársaság – 4 pont (2-1)
2. Gabon – 3 pont (2-1)
3. Egyenlítői-Guinea – 2 pont (1-1)
4. Burkina Faso – 1 pont (0-2)

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Bifouma, Oniangue (Kongó), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew (Ghána), Diouf, Sow (Szenegál), Phala (Dél-Afrika),  Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare (Mali), Oyongo (Kamerun)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése