2015. május 29., péntek

Címvédés Romániában, nem sikerült a "csoda"!

Zsinórban harmadszor ült fel a honi trónra a Steaua Bukarest labdarúgócsapata, mely csütörtökön a Liga 1 utolsó fordulójában biztosította be bajnoki elsőséget. A csoda tehát elmaradt, az utolsó fordulókban eladta előnyét az újonc ASA Targu Mures, mely így nem tudta megszerezni története első bajnoki aranyát. 

Az ősz folyamán még képben sem volt az ASA Targu Mures, avagy Marosvásárhely élvonalbeli labdarúgócsapata. A Steaua Bukarestet a CFR Cluj követte, melynél azonban anyagi gondok merültek fel, csődeljárás alá vonták a klubot, 24 pontjától meg is fosztottál. A Kolozsvári csapat tavasza már nem olyan volt mint az őszi, így hiába kapta vissza múlt héten a pontjait a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésének értelmében, pontjai csak a harmadik helyre elegendőek, a csődeljárás miatt pedig nem indulhat a csapat a nemzetközi porondon. 

A tavasz sokkal inkább egy meglepetéscsapatról szólt, az ASA Targu Mures gárdájáról, mely zsinórban 13 bajnokin maradt veretlen, s ezek közül 11 meg is nyert. Ezen produktum és a címvédő Steaua Bukarest hullámvölgye pedig azt eredményezte, hogy a marosvásárhelyi csapat a tabella élére állt. Igen ám, de jött az a bizonyos végjáték, elfogyott a lendület, megremegtek a lábak a nagy lehetőség révén, vagy a fene tudja mi történt. A Steaua jobban hajrázott, s két fordulóval a vége előtt visszaállt az élre. Utolsó négy meccséből hármat elvesztett a Targu Mures, a gaz Metan, az Astra és az Otelul Galati is elcsente a három bajnoki pontot, ez pedig végzetesnek bizonyult. Ráadásul úgy, hogy ebből két együttes kiesett az élvonalból.

A bajnoki címről az utolsó forduló döntött, a Targu Mures előtt csak akkor nyílott volna esély az előzésre, ha a címvédő vereséget szenved Bőle Lukács csapatától.

CSMS Iasi - Steaua Bukarest 0-0
ASA Targu Mures - Otelul Galati 1-2

A román élvonal történetének legsikeresebb csapatai:
1. Steaua Bukarest - 26 arany
2. Dinamo Bukarest - 18
3. Venus Bukarest - 8
4. UTA Arad - 6
4. Chinazul Timisoar - 6

Végezetül pedig egy kis történelem, avagy bemutatjuk az ASA Targu Mures labdarúgócsapatát. A marosvásárhelyi klub története nem nyúlik mélyen vissza az időben, a klub tavaly ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját. A történet 2004-ben indul, a csapat a román harmadosztályban kezdte meg kronológiáját. A harmadik szezonban sikerült a feljutás, a csapat pedig 2010-ben már a román élvonalban találat magát. Igen ám, de 2012-ben a rossz produktum kieséssel járt. A csapat tavaly harcolta ki a feljutást története során másodszor, s senki nem gondolta volna, hogy újoncként a bajnoki címre tör majd az együttes. A történetet pedig már tudjuk, nem jött össze az első arany...

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése