2013. február 24., vasárnap

Csoportelsők! - Könnyed veszprémi siker a meglehetősen tartalékos Atletico ellen

Elérkeztünk a 2012-2013-as férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek utolsó, azaz 10. fordulójához. A tét a csoportelsősség volt, ehhez nem kellett mást tenni, mint hazai pályán legyőzni a meglehetősen tartalékos és taktikázó Atletico Madrid együttesét. Nézzük mi történt ma Veszprémben! 

A csoportelsősségnek nagyon fontos szerepe van, hiszen az elsők a csoport negyedikekkel, míg a másodikok a harmadikokkal küzdenek majd meg az egyenes kieséses szakaszban. A mérkőzést megelőzően már tudták a srácok, hogy a győzelem kötelező, ugyanis a Kiel megnyerte utolsó tizedik meccsét és ezzel ha ideiglenesen is de átvette a vezető pozíciót a csoportban. A kérdés az volt,  Nagy Lászlóék feltudnak-e állni az elképesztő Kiel elleni pofont követően.

Ebben a vendég együttes úgymond partner volt, hiszen a spanyol klub már taktikázott és otthon hagyta több nagy sztárját, köztük Ivano Balicot, Kiril Lazarovot, Joan Canellast, Julen Aguinagaldét és Magnus Dahlt. Mind-mind olyan név, mely remekül cseng a kézilabda világában. Ennek a nagy lazításnak oka, hogy az Atletico számára a meccs tét nélküli volt, hiszen már biztos csoport harmadiknak mondhatta magát a tavalyi döntős, a kulcsemberek pedig pihenhettek a hétközi mérkőzésre.

A mérkőzést a vendégek kezdték, és az első gólt is ők szerezték Masachs révén, azonban egyből volt válasz veszprémi részről Iváncsik Gergő tudott eredményes lenni. Ahogyan arra számítani lehetett, a két csapat közti különbség az első pillanattól megmutatkozott, a 10. percben 6-2 állt az eredményjelzőn. A srácok remekül védekeztek, a támadójátékra pedig egy szavunk nem lehetett, császár mellett Nagy László boldogította három góllal a vendégeket.

Ezt követően beállt egy magabiztos öt gólos differencia a két együttes közt, előbb 8-3-ra, majd pedig a 20. percben 10-5-re vezettek Csasziék. Vendég részről Masachs egy tíz perces gólcsendet tört meg spanyol részről, míg az Ortega irányította bakonyi csapatban Renato Sulic is belőtte magát.

Az első félidő utolsó tíz perce sem hozott különösebb változást, az Atletico nem igazán tudott közelebb lopózni, többnyire váltakozva estek a gólok. A dudaszó pillanatában közte négy állt az eredményjelzőn (12-8). Külön kiemelendő a Veszprém remek védekezése, akár milyen "B" kerettel is jött az Atletico, a nyolc kapott gól önmagáért beszél, mind a védekezés, mind pedig a kapusteljesítmény kiváló volt.

A második játékrész egy Ugalde góllal indult, azonban a vendégek kétszer is három gólra zárkóztak, Úgy tűnt, Romero elkaphatja a fonalat, ez nem lett volna szerencsés, a második félidőben hamar két gólt szerző vendég játékost ezt követően levették a pályáról Gulyásék. Romero góljaira, az MKB részéről Nagy és Ugalde is válaszolni tudott, a 40. percben 16-12 állt az eredményjelzőn.

Míg Romerot hatástalanítottuk, addig Talant Dusebajev tanítványainak nem volt ellenszere Ugalde lövéseire, aki újabb góllal rukkolt elő. A meccs akár szorossá is válhatott volna, megvolt az esélye a vendégeknek két gólra zárkózni, ez azonban nem sikerült és innentől szépen fokozatosan elnyúlt a veszprémi csapat. 

A második játékrész felénél jött egy 4-1-es hazai roham, melynek vezére Ugalde, Iváncsik és Sulic volt, ez pedig azt jelentette, hogy öt góllal ellépett a Veszprém, korábban a meccs elején már volt ekkora a különbség a csapatok közt (21-16).

Az utolsó tíz perc nem hozott különösebb változást, a csapatok közti különbség szép lassan hétre duzzadt, a dudaszó pillanatában 26-19 állt az eredményjelzőn és ez azt jelentette, hogy csoportelső az MKB Veszprém. Kiemelendő a csapat védekezése, a 19 kapott gól a mai modern férfi kézilabdában nagyon kevés, ami a támadójátékot illeti, némi hiányérzet maradhatott bennünk, azonban a lényeg a két pont és az elsőség.

Ami a lehetséges ellenfeleket illeti, a sorsolás február 26-án lesz és könnyen előfordulhat, hogy magyar rangadóra kerül sor a nyolcaddöntőben. Három lehetséges ellenfele van az Ortega csapatnak, a Pick Szeged, a spanyol Ademar León és a dán Silkeborg trióból kerül ki az ellenfél. Ami a folytatást illeti szerdán magyar bajnoki rangadóra kerül sor Veszprémben, a regnáló bajnok és kupagyőztes a Szegedet fogadja, azt a Szegedet, mely hazai pályán komoly pofont adott Nagy Lászlóéknak a bajnokság első körében.

A találkozót követően Carlos Ortega örömmel nyilatkozott, ám kritizálta csapatát - "A csoportban az első hely megszerzése jó eredmény, ezzel elégedett vagyok. Ugyanakkor az utóbbi két BL-mérkőzésünkön a játékunk elmaradt a várakozásomtól. Le kell ülnöm a játékosokkal, hogy ezt alaposan megbeszéljük."

MKB Veszprém KC – Atletico Madrid 26–19 (12–8)
Veszprém, 5000 néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
Veszprémi gólszerzők: Császár 1, Sulic 4, Nagy László 5, Terzic 2, Iváncsik Gergő 1, Iváncsik Tamás 2, Laluska 1, Chema Rodríguez 1, Dzsamali 1, Ugalde 6, Gulyás P. 1, Pesics 1.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2

A csoport végeredménye:
1. MKB VESZPRÉM 10 9 – 1 295–242 +53 18
2. THW Kiel (német) 10 8 – 2 329–265 +64 16
3. Atlético (spanyol) 10 5 – 5 268–269 –1 10
4. Celje (szlovén) 10 4 – 6 245–258 –13 8
5. Constanta (román) 10 2 – 8 234–283 –49 4
6. Sävehof (svéd) 10 2 – 8 276–330 –54 4

 Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése