2015. december 20., vasárnap

A Klub-vb történetének legeredményesebb játékosai

Egy-egy labdarúgó életében ritka pillanatnak számít az, amikor csapatával részt vehet a FIFA Klubvilágbajnokságon. Az FC Barcelona játékosainak ez az utóbbi évtizedben sűrüen megadatott, ennek fejében pedig nem csoda, hogy a legeredményesebb labdarúgók listájának élén két katalán játékos is található. 

Ki vehet részt a FIFA Klubvilágbajnokságon? Mindig van egy házigazda (európán kívüli), s ezen felül az egyes kontinensek legjobbjai, a legrangosabb sorozatok győztesei, Európa lévén például a Bajnokok Ligája győztes, míg Dél Amerikában a Libertadores-kupa regnáló címvédője. Egy rövid egyenes kieséses tornáról beszélünk, ahol Dél-Amerika és Európa legjobbja az elődöntőkben csatlakozik.

A 2015-ös esztendőig César Delgado volt a sorozat történetének legeredményesebb labdarúgója. A mexikói Monterrey korábbi támadója 2012-ben és 2013-ban is részese és társgólkirálya volt a tornának, előbbin 3, utóbbin 2 gólig jutott, így összesen 5 gólja van.

A tornát megelőzően Luiz Suarez nulla gólos volt, s számára ez a sorozat még szűz terület volt, korábban a Liverpool színeiben nem jutott el BL-győzelemig, így részvételi jogot sem nyert csapatával. Ellenben Lionel Messi harmadjára vehetett részt a tornán, s ezidáig 4 gólt szerzett. A 2006-os siker során duplázni tudott, ahogyan 2011-ben is, akkor pedig társgólkirályi címet is szerzett.

Soha, egyetlen egy alkalommal sem fordult elő, hogy egy játékos öt gólt szerezzen egy kiírás alatt, ez most összejött Suarez számára, mellyel rekorderré vált az uruguayi. Négy gólos játékos is csak egy kiírás során volt, még 2009-ben, akkor a brazil Denilson volt a gólkirály a dél-koreai Pohang Steelers játékosaként. Suarez ezzel beérte Delgadot, ahogyan Messi is, aki az elődöntőben nem játszott, a fináléban azonban betalált. Esetében kiemelendő, hogy három finálén játszott és mindhármon gólt szerzett.

A FIFA Klubvilágbajnokság történetének legeredményesebb játékosai:
Lionel Messi  (FC Barcelona), Luiz Suarez (FC Barcelona), César Delgado (Monterrey) - 5-5 gól

Végezetül pedig említsünk meg néhány sztárfocistát, akik három, vagy éppen két gólig jutottak. 
3 gólos: Romário, Nikolas Anelka, Wayne Rooney
2 gólos: Peter Crouch, Adriano, Ronaldinho, Gareth Bale, Sergi Ramos

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése