2015. október 20., kedd

BL: Sorsdöntő rangadó előtt az Arsenal, pályán a címvédő! - előzetes

A válogatott szünet után, immáron egy bajnoki fordulón is túlvannak a klubcsapatok, most pedig folytatódik Európa legrangosabb kupasorozata a Bajnokok Ligája csoportküzdelme, mely a keddi, illetve a szerdai játéknap után féltávjához érkezik. Olyan csapatokra vár, már most sorsdöntő ütközet, mint az Arsenal, vagy éppen az AS Roma. A játéknap rangadóját Londonban, az Emiratesben rendezik.  

E-csoport:
20:45 BATE Borisov - Barcelona (Sport 1)
20:45 Bayer Leverkusen - AS Roma (Sport 2)

Nem csillogott ezidáig a sorozatban az FC Barcelona, ám ennek ellenére így is vezeti csoportját Enrique csapata, mely ezúttal Fehéroroszországba látogat. A papírformáról és az esélyekről azt hiszem nem kell szólni, ellenben meg kell említeni, hogy a Pique által összefogott védelem bizony nem áll túl stabil lábakon az idei szezonban, míg a BATE amennyire lenézve lett, úgy húzták el legutóbb az AS Roma nótáját. Ez persze ne tévesszen meg senkit, ám tény, hogy az a súly, mely mostanság a Barca játékosaira nehezedik nem teszi vidámmá és egyszerűvé a hétköznapokat. Nem elég, hogy az átigazolási embargó végett nem sikerült frissíteni a csapaton és némileg fásultság érezhető, sérülések, s súlyos vádak is érik a csapatot, illetve egyes játékosait. Ami a sérüléseket illeti, Lionel Messi továbbra is harcképtelen, a középpályán is akad probléma, Rafinha mellett Iniesta is a partvonalon kívülről figyelhet csak. A két csapat a 2011-es kiírásban is egy kvartettben kapott helyet, akkor 4-0 és 5-0 lett a két meccs a katalánok javára.

Ahogy az AS Roma  középpályása Alessandro Florenzi is nyilatkozott, minden a Bayer Leverksuen ellen dől el, avagy az olasz fővárosban mindenki tisztába van vele, hogy egy leverkuseni vereséggel gyakorlatilag kiszállhatnak a továbbjutásért folytatott versenyből, hiába a barca elleni bravúr a nyitányon, a boriszovi vereség sokat nyom a latba. Ahogyan az elején is írtuk, aki ebben a csoportban a BATE ellen hibázik, az nagyon nehéz helyzetbe kerül, szinte hibátlan produktumra lesz szüksége a riválisok ellen. Nincsen azonban önfeledten nagy formában a német csapat, mely legutóbbi három tétmeccsén két pontot gyűjtött, hétvégén Hamburgban pedig gól nélküli döntetlent játszott. A Roma ellenben az utóbbi fordulókban egészen megőrzően szerepelt az olasz élvonalban. Egy remek párharcra, forró hangulatú mérkőzésre van kilátás, melyre reméljük a tét nem nyomja rá a bélyegét. 

F-csoport:
20:45 Arsenal - Bayern München (M4 Sport)
20:45 Dinamo Zágráb - Olympiakos Pireus

A játéknap legnagyobb rangadója kétségtelenül az Arsenal és a Bayern München összecsapása. Arsene Wenger csapata az életéért küzdhet a német bajnok ellen, mely eddig sem a honi élvonalban, sem pedig a BL-ben nem hullajtott pontot. Összességében 11 meccsből 11 megnyert, gólaránya pedig demoralizáló, 37 rúgott gól mellé mindössze 4 kapott társul. Robert Lewandowski zseniális formája mellett kevesebb figyelem társul Thomas Müller produktumára, ám a német is zseniálisan hasít. Az Ágyúsoknak azonban nincsen újabb botlásra lehetőség, amennyiben a továbbjutás a cél, hazai pályán győzelemre kell játszani, csakis ez az elfogadható. A Premier League szereplést tekintve jól hasít a csapat, ám a BL-ben ezidáig csúnyán leszerepeltek. Mumus lesz a Bayern München, avagy 2013-ban és 14-ben is összetalálkozott a két együttes az egyenes kieséses szakaszban és ez a végét jelentette az Arsenal szezonjának. Meglátjuk, idén változik-e a forgatókönyv, netán Wenger tanítványai felül tudnak kerekedni Európa tán legjobb formában lévő csapatán. Ami a sérülteket illeti, Guardiola továbbra sem számíthat több kulcsemberére, Badstuber, Benatia, Rode, Ribery és Robben mellett immáron Mario Götze is a partvonalon kívülre szorul. Arsene Wenger három játékosára nem számíthat, Wilshere, Rosicky és Welbeck személyében.

A csoport másik meccsén az Arsenal ellen egyaránt győzni tudó Olympiakos és a Dinamo Zagreb találkozik, a két csapat megegyezett, sem ezen a meccsen, sem pedig a visszavágón nem lesznek vendégszurkolók az atrocitások elkerülése végett. Mondani sem kell, hogy az Ágyúsok számára egy döntetlen lenne a legjobb forgatókönyv, ám amelyik csapat három pontot szerez, az nagyon komoly lépést tehet a továbbjutás felé.

G-csoport:
20:45 FC Porto - Maccabi Tel Aviv
20:45 Dinamo Kiev - Chelsea

A 'G' jelű kvartettben sem olyan egyszerű a képlet, eddig a Maccabi kilóg a sorból hátrafelé, míg a Chelsea pozíciója sem ad sok örömre okot a londoni csapat szurkolói számára. A Porto az izraeliek ellenében ma nagy lépést tehet a továbbjutás felé, míg ezen forgatókönyv, mármint portugál győzelem azt jelentheti, hogy a Maccabi kiszáll féltávnál. Ez a papírforma, meglátjuk, mi lesz. A Chelsea idegenben folytatja, vereség esetén nagyon nehéz helyzetbe kerül Mourinho csapata, ám a papírforma nem erről szól, meglátjuk este, hogy mi lesz. A Dinamo egy hathatós vereséggel hangolt a fő rivális Shakhtar Donetsk ellenében a honi ligában, míg a Chelsea végre valahára győzelemmel abszolvált egy Premier League meccset, s a szurkolók nagy örömére megedzte a felzárkózást. Mourinho továbbra sem számíthat Courtois, Matis és Ivanovic játékára, ez pedig rengeteget nyom a latba, sokat változtat az összképen.

H-csoport:
20:45 Zenit Szentpétervár - Lyon
20:45 Valencia - Gent

A Zenit egészen letisztíthatja a képletet, amennyiben hazai pályán a Lyon fölé kerekedik, s kettészakadhat a csoport, ha a Valencia is győzelemmel abszolválja a belga bajnok elleni hazai mérkőzését. Amennyiben nem két hazai győzelem lesz a forgatókönyv, bonyolódik a helyzet és nagy izgalmak várhatóak a visszavágók során. A Lyon szurkolói nagyon reménykednek, hogy végre Lacazette formába lendül, s tavalyi önmagát idézi. Ha valaki nem kezdi el húzni a francia klub szekerét, hamar búcsú közelében találhatja magát a csapat.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése