2015. május 18., hétfő

Trónfosztás történt Ukrajnában!

Végig magabiztosan vezetve, s két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett a Dinamo Kijev labdarúgócsapata, mely hat esztendő után taszította le a trónról az egyeduralkodó Shakhtar Donetsk csapatát. Ráadásul a hátralévő két forduló tükrében az is megeshet, hogy veretlenül zárja a 2014-2015-ös szezont a fővárosi klub. 

Vasárnap este az Európa-liga-döntős Dnipro sem tudta megállítani Rebrov mester csapatát, mely Vida góljával 1-0-ra nyerte a rangadót, s behozhatatlan hét pontos előnyre tett szert két fordulóval a vége előtt. 

A szovjet érát leszámítva ez volt az önálló Ukrajna történetében a labdarúgó liga 24. kiírása, a Dinamo Kijev pedig 14. alkalommal hódította el az aranyérmet, melyet az utóbbi 5 kiírásban a Shakhtar Donetsk bitorolt. Az idei históriához hozzátartozik, hogy az Ukrajnában kialakult helyzet miatt, mely Donetsk városát is érinti, a Shakhtar hazai mérkőzéseit is idegenben vívta meg, meseszép stadionja még találatokat is elszenvedett a harcok során.

Tovább tart a két csapat egyeduralma, ukrán bajnoki címet csakis a Tavrija Szimferopol tudott nyerni a fent említett kettősön kívül, azt is az első kiírásban. 

Az ukrán bajnokság állása 24 forduló után: (két fordulóval a vége előtt)
1. Dinamo Kiyev 62 pont (62-10) - már bajnok
2. Shakhtar Donestk 55 pont (67-16)
3. Dnipro 50 pont (44-15)
4. Zorya 41 pont (38-30)
5. Vorskla 38 pont (32-21)
6. Metalist Kharkiv 31 pont (31-31)

A bajnok autómatikus Bajnokok Ligája főtáblásnak tudhatja magát, míg a második helyezett a selejtezők során csatlakozik majd a mezőnyhöz. A 3. és 4. helyezett gárda az Europa Ligában indulhat.

A gólkirályi cím még nem dőlt el, jó páran pályáznak a nívós elismerésre:
1. Bicfalvi (Volyn Lutsk) - 15 gól
2. Kravets (Dinamo Kiyev), Teixeira (Shakhtar Donetsk), Yarmolenko (Dinamo Kiyev) - 14 gól
5. Kalinic (Dnipro) - 12 gól

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése