2014. április 1., kedd

Szögre akasztott stoplis! - újabb kiváló labdarúgó jelentette be visszavonulását

Egy újabb remek karrier érkezett a végéhez, ugyanis bejelentette visszavonulását az Internazionale román védője Cristian Chivu. A 33 esztendős labdarúgó időről időre folyamatos sérülésekkel bajlódott, az idei szezonban pedig már pályára sem tudott lépni, így jobbnak látta egy korszak lezárását. 

"A futball világába gyerekként léptem be, egy nagyon ambiciózus álmodozóként! Apa, remélem, büszke vagy arra a férfira, aki lettem. Ez egy utazás vége, és a kezdete az életem hátralévő részének." - fogalmazott a korábbi román válogatott labdarúgó.

A resicabányai születésű hátvéd nem egészen 16 esztendős korában kezdte meg profi pályafutását az FCM Resita labdarúgócsapatánál, majd két esztendő múlva az FC Universitatea Craiova karolta fel. Teljesítményére felfigyelt a holland Ajax Amszterdam, mely 18 esztendősen szerződtette és beindult egy kiváló labdarúgó európai karrierje. Négy esztendőre rá az AS Roma csapatához szerződött,, melyet 2007-ban az Internazionale hívószavára hagyott el. Utóbbi klub jelentette karrierje kiteljesedését, fantasztikus élményeket és számos trófeát. A történet azonban itt 2014-ben lezárul, a stoplis a szögre kerül.

Chivu az Ajax csapatával holland bajnokságot, kupát és szuperkupát nyert, míg az AS Roma színeiben egy Coppa Italia sikert tud felmutatni. Az Internazionale csapatával részese volt három Serie A bajnoki címnek, két kupagyőzelemnek és egy ízben a szuperkupát is elhódította a csapattal. A nemzetközi porondon is sikerült maradandót alkotni, a Mourinho éra idején megnyerték a Bajnokok Ligáját és behúzták a 2010-es klubvilágbajnokságot. A román nemzeti csapat mezét 75 alkalommal öltötte magára és részese volt a 2000-es és a 2008-as EB-nek.

Egyéni címekkel is büszkélkedhet, 2002-ban Hollandiában megkapta az Aranycipőt, hazájában pedig háromszor választották az év labdarúgójának.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése