2012. május 24., csütörtök

EB 2012: Beharangozó cikksorozat 6. rész: Helyszínek Donyeck


Az Európa Bajnokság helyszíneit bemutató cikksorozatunk hatodik számában az Ukrajna keleti felében található Donyeckba  látogatunk el. A második világháborúban a németek elfoglalták a várost, és jelentős károkat okoztak. Az ország ötödik legnagyobb népességű települése maga 1,1 millió lakosával, főleg nehéziparáról és bányászatáról híres, az életszínvonal rendkívül magas, őrült ütemű a fejlődés. A szurkolók buszok és villamosok mellett metróval is közlekedhetnek, melyet az EB-re készítettek el.

Igazi sportközpont, kosárlabda és jégkorongcsapata is híres, ám a város ékköve a Sahtar Donyeck labdarúgócsapata és stadionja. Ukrajna második legsikeresebb klubja, hatszoros Ukrán bajnok, hétszeres kupagyőztes és háromszoros szuperkupagyőztes. Emellett szovjet kupagyőzelmekkel is büszkélkedhet. Idén zsinórban harmadik alkalommal lett hazája bajnoka. A csapat stabil anyagi háttérrel rendelkezik, és a befektető sem sajnálja a pénzt, ezért sok a külföldi játékos, főleg brazilok. Rendszeres résztvevői a Bajnokok Ligájának és az Európa Ligának (illetve jogelődjének), legnagyobb sikerük a 2009-es UEFA kupa győzelem. A csapat otthona a Donbasz Aréna melyet 2009-ben adtak át. Egy igazi ötcsillagos  stadion, melybe 52518-an férnek be.

A Donbasz Aréna fontos helyszíne lesz az EB-nek ugyanis , három csoportmérkőzés mellett egy negyeddöntőnek és az egyik elődöntőnek ad majd otthont. 
Franciaország - Anglia
Ukrajna - Franciaország
Ukrajna - Anglia
Negyeddöntő C csoport 1. hely - D csoport 2. hely
Elődöntő 


Szerző: Őszi Ádám


Íme az aréna és a város jellegzetességei: 
Kattints a képekre és galériában megnyitja őket nagyítva



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése